EMEKLİLERİN İMTİHANI

Emeklinin olduğu yerde mahalle bakkalı durmuyor. Sevgili okurlar çalışanın dört gözle beklediği asgari ücret cumhuriyet tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. 

Bu rakam çalışanların beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Çoğu çalışan bu kadar zam beklemiyordu.  Ancak yeterli mi? işte orası tartışılır. 

Çünkü milli paramız her geçen gün eriyor. Alım gücü sürekli düşüyor… Kiralar almış başını gidiyor. 

Örneğin Konyaaltı’nda Emniyet Müdürlüğünün yanında yeni inşa edilen bir sitede bir dairenin kirasının 25 bin liraya kadar çıktığı söyleniyor. Bir arkadaşım anlattı.

Üstelik bir yıl da peşin isteniyormuş. Şaka gibi. Ben şanslılardanım, en azından kira derdim yok.

Konyaaltı’nda yaşıyorum. O gelir seviyesi yüksek zannedilen yerde geçmişte emeklilik ikramiyesi ile ev alanlar var. Ama şimdi nerede?

Emekli ikramiyesi ile bırakın bir ev almayı bir odayı bile almak mümkün görünmüyor.   Çünkü ev fiyatları 1 milyon 500 bin liralardan başlıyor. Eskiden emekliye maaş bağlama oranı da yüksekti. 

Ama 2008 yılında reform adı altında yapılan 5510 sayılı yasada yapılan düzenlemeyle emeklilere maaş bağlama oranı düşürüldü.

Bu nedenle yeni emekliye ayrılanlara geçmişte emekli olanlara göre çok daha düşük maaş bağlanıyor.  Emeklilerin 1500 lira ile geçinmesini istiyorlar. 

100 dolar bile değil, ama geçinemiyor; evi kendisinin olsa bile. 

Bundan birkaç yıl öncesine kadar Konyaaltı’nda evimin hemen yanı başında bir mahalle bakkalı vardı.  Baktım bir gün bizim mahallenin bakkalı, dükkanı satılığa çıkarmış. İçindeki malzemelerini topluyor. “Hayrola” dedim.

Başladı anlatmaya…

“Eskiden işlerimiz iyiydi. Mahalledekiler yaşlandı. Çoğu emekli oldu.  Emeklinin alım gücü yok. Parası  temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta yetersiz kalıyor. Kuru ekmek bile alamayanlar var.  Dükkanı genç nüfusun olduğu bir mahalleye taşımaya karar verdim. O nedenle dükkanı satılığa çıkardım”  dedi.

Bir şey diyemedim.

Mahallemizin bakkalı dükkanını satıp gittikten sonra yerine çiçekçi açıldı. Çiçekçi de dikiş tutturamadı. O da dükkanı kapatıp gitti. Şimdi yerine bir erkek berberi açıldı. Bakıyorum çoğu zaman boş.

Ekonomideki dişlileri çevirebilmek için alışverişin olması lazım. Alışveriş için ise para lazım.  Alım gücünüzün olması lazım.  Emeklide bunlar yok… 

Artık emekli maaşlarına Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon oranlarına göre maaş zammı yapılmak yerine insanca yaşayabileceği artışlar yapılmalı.

Ayrıca emeklilere maaş bağlama oranlarını düşüren reform adı altında gerçekleştirilen ayıbı da ortadan kaldırılmalıdır.