EMEKLİLERİN BANKA PROMOSYONLARI

Bilindiği üzere emekli maaşı ödemesi yapan bankaların 2017 yılından beri, kamuoyu baskısı ve buna istinaden çıkarılan yasa gereğince, emekli maaş ödeme miktarlarına göre promosyon ödemesi yapılmaktadır. Yerel seçim çalışmalarına istinaden Kayseri'de miting yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankalar tarafından emeklilere verilen promosyonlarla ilgili konuştu.

***

Erdoğan, "Emeklilerimize güzel bir haber vermek istiyorum. Biliyorsunuz ilk kez 2017'de emeklilerimize banka promosyonu ödenmesi uygulamasını başlatmıştık. Kamu bankalarımız bu yılki promosyon ödemesi miktarlarını alınan aylığa göre 8 bin lira 12 bin lira arasında belirledi. Diğer bankaların da bu rakamların altında kalmayacak şekilde promosyon ödemeleri yapacağına inanıyorum" dedi.

***

En yüksek emekli promosyonu araştırmasına giren EMEKLİ SANDIĞI, SSK ve BAĞKUR emeklisi bankaları takip ederken gelen bu açıklama ile Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank gibi bankalardan oluşan kamu bankalarında emekli promosyon ödemelerinin değişeceği belli oldu.

Buna göre kamu bankaları emekli promosyonunu 8 bin TL ile 12 bin TL arasında belirledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Diğer bankaların da bu rakamın altında kalmayacağına inanıyorum" açıklamasını yaparak bankalara çağrıda bulundu.

***

Kamu bankaları maaşa göre 8 bin ila 12 bin TL arasında değişen tutarlarda emekli promosyonu ödemesi yapacak. Düzenlemenin özel bankalardaki rekabeti artırarak rakamları daha da yukarı çekmesi bekleniyor.

***

Bugün itibariyle ise kamu bankaları halen 3 yıl için en yüksek 5 bin tl promosyon ödemesi yapmaktadırlar. Özel Bankalar ise promosyon ödemelerini 5000 TL ile 12.500 TL arasında değişik oranlarda promosyon vermekte ancak çeşitli şekillerde otomatik fatura ödemesi, kredi kartı kullanma gibi değişik şartlar öne sürmektedirler.

***

Her ne kadar emeklilerimizin ülkemizdeki yaşam şartlarına göre, almış oldukları maaş miktarına göre, açlık sınırı, yoksulluk sınırı, enflasyon ve diğer şartlar dikkate alındığında, çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verdikleri ortadadır.

Banka promosyonlarının 3 yıl için bir kez verildiği dikkate alındığında, Bankaların emeklilerimize yapacağı 12.000 TL promosyon ödemesinin emeklilerimizin yaşam koşullarında herhangi bir değişiklik yapmayacağı aşikardır. Ancak yine de bir aylık olsun az da olsa bir rahatlık sağlayacaktır.

***

PROMOSYON BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Emeklilerimizin 3 yıl için herhangi bir bankadan almış oldukları promosyon süresi dolmadan veya banka ile yapmış olabilecekleri herhangi bir anlaşma sebebiyle maaş yatırma ve çekme konusunda herhangi bir kısıtlama söz konusu değilse emekliler maaşlarını istedikleri bankadan alma hakkına sahiptirler.

***

Emeklilerimizin herhangi bir bankadan almış oldukları promosyon süresinin dolmadan veya dolduktan sonra maaşlarını taşımak isteyenler bankaya bildirim yapmak suretiyle banka değişikliği yapabilme hakkına sahiptirler.

Emeklilerimiz bu bildirimleri banka şubelerinden veya e-Devlet üzerinden yapılabilme imkanına sahiptirler. Daha avantajlı bir promosyon olması durumunda, Emeklilerimiz 3 yıllık taahhüt süresi dolmadan da banka değişikliği yapmak istemeleri halinde banka değişikliği yapabilmektedirler.

***

Ancak, promosyon aldıkları bankadan 3 yıllık taahhüt süresi dolmadan, başka bir bankaya geçmek istemeleri halinde, mevcut bankada kalınan sürenin promosyonu, Emeklimizde kalıyor, kalanını ise Emeklimiz iade etmek suretiyle, banka değişikliği yapabiliyor.

Buna bir örnek vermek gerekir ise, 3 yıl için 5000 TL promosyon almış bir emeklimiz, 2 yıl sonra, banka değişikliği yapmak istemesi halinde, 3.300TL Emeklimizin cebinde kalıyor, geriye kalan 1 yıl için 1.700TL’yi, promosyon aldığı bankaya iade ediyor.