Emekliler dikkat: Bayram öncesinde dolandırıcılık tehlikesi

Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Ramazan bayramı öncesi siber dolandırıcıların emekli vatandaşların promosyon ve ikramiyelerine göz diktiğini açıkladı.

Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Ramazan bayramı öncesi emekli vatandaşları dolandırıcılar konusunda uyardı. Siber dolandırıcıların yeni yöntemlerle birlikte emekli vatandaşların promosyon ve ikramiyelerine göz diktiğini belirten Kırık, emeklileri dolandırıcılara inanmama uyarısında bulundu.

PROMOSYON VE İKRAMİYELERE GÖZ DİKTİLER

Siber dolandırıcıların yeni hedefinin emeklilerin promosyon ve ikramiye ödemeleri olduğunu dikkat çeken Kırık, “Özellikle emekli vatandaşları dolandırmak ve kandırmak adına türlü yöntemlere başvurmaya çalışıyorlar. Özellikle bayramın yaklaşmasıyla birlikte emekli vatandaşların promosyon ve ikramiye ödemelerinin başlamasını fırsat bilen siber dolandırıcılar vatandaşları dolandırmak adına kendini bankacı ve devlet yetkilisi olarak ifade ederek telefonla arıyorlar. Aradıklarında banka ve kimlik bilgilerini istiyorlar ve bununla birlikte kimi zaman ödeme yapabilmek için şifrelerine de ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar. Bundan sonraki süreçte emekli vatandaşların banka hesaplarını boşaltabiliyorlar aynı zamanda kimlik bilgilerini de ele geçirebiliyorlar” dedi.  

“EMEKLİLERİN ASLA BU NUMARALARA KANMAMALARI GEREKİYOR”

Siber dolandırıcıların farklı yöntemlere başvurarak kandırmaya çalıştıklarını ve emeklilerin asla bunlara inanmaması gerektiğini belirten Kırık, “Bununla birlikte farklı bir yöntem de söz konusu. Burada da emekli vatandaşlara çok daha fazla ödeme yapacaklarını ifade ediyorlar. Promosyonu alabilmek için banka ikramiyelerinin ilgili hesaba yatırmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Halbuki o hesap dolandırıcıların oluşturmuş olduğu sahte bir IBAN hesabı. Bu IBAN hesabına para yatırılıyor ve dolandırıcılar sırra kadem basıyorlar. Özellikle emekli vatandaşları son dönemde bu numaralarla kandırıyorlar. Özellikle bayram öncesi emekli vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Zira dolandırıcılar genellikle onları telefonla kandırmaya ve dolandırmaya çalışıyorlar. Emeklilerin asla bu numaralara kanmamaları gerekiyor” şeklinde konuştu.