EMEKLİ MAAŞINDA SİSTEM DEĞİŞECEK

Milyonlarca emekli ve çalışanı ilgilendiren yeni düzenleme ile emekli aylık bağlama formülleri yeniden ele alınacak, karmaşık olan maaş sistemi sadeleştirilecek. Orta Vadeli Program'da da yer alan düzenlemede sadece prime esas kazançlar değil çalışma gün sayısının da etkisi artacak.

***

Böylece çalışan kesimin daha çok sistemde kalmaları teşvik edilecek. Yüksek prim ödeyen ve çok çalışan daha yüksek emekli aylığı almaya hak kazanacak. Yine OVP' de yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile çalışanlara 2. bir emekli maaşı gelecek. Bu yılın son çeyreğinde uygulamaya sokulması planlanan 2. emeklilik BES aracılığı ile yapılacak ve çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu dışında 2.bir emekli maaşı ya da toplu para alma imkanı bulacak.

***

Emekli Maaş Bağlanmasında Çözüm Önerileri

Aylık Bağlama Sistemi: Üçlü karma yapıdan kurtarılarak, tek oran ve güncelleme ile sadeleştirilmeli.

Taban Maaş Uygulaması: Yüksek prim ödeyenlerin daha yüksek maaş almasını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmeli.

Güncelleme Katsayısı: Belirlenecek makul bir güncelleme katsayısı ile yıllar arasındaki maaş farklılıkları ortadan kaldırılmalı.

Enflasyon Artışları: Her ay bir önceki ayın enflasyonu kadar yapılacak artışlarla maaşların enflasyon karşısında erimesi önlenmeli.

Bu reformlar, emekli maaşı hesaplama sistemindeki adaletsizlikleri gidererek, daha çalışmayı teşvik eden bir sistem oluşturmayı amaçlıyor. Böylece, hem sosyal güvenlik sistemi güçlenecek hem de emeklilerin daha adil maaşlar alması sağlanacak.

***

Bağ-Kur Prim Gün Sayısı

İlk adımda küçük esnaf için düşünülen yeni sistemde Bağ-Kur primleri de SSK primleri gibi 7200 güne indirilecek. Böylece küçük esnafa 9 bin gün yerine 1800 gün daha az prim ödeyecek 5 yıl öncesinde emekli olma şansı verilecek.

Yıldan Yıla Fark Eden Uçurum

Uzun süredir gündemde olan ve tartışılan konu tamamen emekli aylıklarında kullanılan güncelleme katsayısı ile ortaya çıkıyor. Enflasyon ve büyüme ile hesaplanan güncelleme katsayısı 2024'de daha yüksek. Bu yüzden de 2024'de emekli olanların 2025'e göre ortalama yüzde 30-35 oranında yüksek maaş alabiliyor. .Bu farklılıkların yaşanmaması için yeni bir sistem üzerinde çalışılıyor.

***

Çalışma Günleri ve Saatlerinde Azaltma

Tüm dünyada tartışılan çalışma günlerinin azaltılması konusu Türkiye'de de masaya yatırılacak. 4 gün iş 3 gün tatil şeklinde formüle edilen sistem ile özel sektörde 45 saat olan haftalık çalışma saatlerinin 35 ya da 40 saate düşürülmesi görüşülecek.

***

3600 Ek Gösterge

Görevdeki memurları ilgilendiren bu çalışma ile 1. Dereceye ulaşan tüm kamu çalışanlarının otomatik olarak 3600 ek göstergeye yükseltilmesi söz konusu olacak. böylece unvanlar arasındaki ek gösterge farklılıkları ortadan kalkacak, yeni düzenleme yapmaya gerek kalmadan otomatik sistem devreye girecek.

***

Ev Kadınlarına Emeklilik

Ev hanımlarının sosyal güvenceye ve emeklilik hakkına kavuşturulması için bir düzenleme yapılacak. Aile Koruma Paketi kapsamındaki çalışma ile ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Daha sonra kadınlara çocuk sayısına göre yıpranma payı ve yaş şartında indirim gibi konular da gündeme gelecek.

***

Esnek Çalışma Modeli

Özel sektörde çalışma saatlerinin düşürülmesinin dışında başta kamu olmak üzere esnek çalışma modelleri de devreye sokulması gündemde. OVP' de yer verilen bu çalışma ile memurlar esnek mesai saatlerini tercih edebilecek, uygun alanlarda uzaktan ya da evden çalışma yöntemleri de kullanılabilecek.