ELMALI’DA SU BOŞA AKIYOR

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, ”Kimseye faydası olmayan, boşa akıp giden bu suyun havzalarda depolanarak, ürün rekoltesini arttırmaya katkı sunmasını talep ediyoruz” dedi.

Zehra TEKECİ/İrem GÜNEYBAZ

Antalya’da önemli tarım faaliyetlerinin yürütüldüğü Elmalı ilçesinde çiftçiler, 600 bin dönümlük bir arazi yakınından geçerek boşa akıp giden ve düden içine akarak kaybolan yer altı su kaynağının kullanıma sunulmasını istiyor. Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, ilçede bulunan bir dağ içerisinden gelen yeraltı sularının arazilerin yakınından geçerek düdene aktığını bildirdi.

Çeltik bölgede 600 bin dönümlük arazi olduğunu ve önemli gıda maddelerinin üretildiğini belirterek “Bu arazilerde insanlar bugün stratejik öneme sahip buğday, ayçiçek ve şeker pancarı yetiştiriyorlar. Bu ürünlerin yetişebilmesi için de tabi ki suya ihtiyaç var. Fakat ihtiyaç duyulan bu suyun yaklaşık 60 ila 70 milyon metreküp kadarı kurutma kanalı sebebiyle düdene boşaltılıyor. Bu milyonlarca gıda anlamına geliyor. Bu su kullanılarak gıda elde edilebilecekken, boş yere düdene akıtılıyor” diye konuştu.

“REKOLTE 2 KAT ARTABİLİR”

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de buğday üretiminde ciddi bir rekolte kaybı yaşandığını hatırlatan Çeltik, bu durumun ekonomide büyük etki yarattığına dikkati çekti. Çeltik, buğdayda yaşanan kaybın birçok gıdaya yansıdığını vurgulayarak, “Buğdayda yaşanan bu durum doğrudan un, ekmek dolaylı olarak ise et ve süt fiyatlarını etkiledi. Bu fiyatlar vatandaşlara yansıdı. Bu sene yapılan çalışmalar ve gözlemler iklim değişikliğine bağlı olarak bu yıl buğday da ciddi bir rekolte kaybı beklendiğini gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Bu nedenle Elmalı ilçesinde yaşanan bu durumun önem arz ettiğini belirten Çeltik, şunları kaydetti:

“Bizler kimseye faydası olmayan, boşa akıp giden bu suyun havzalarda depolanarak ürün rekoltesini arttırmaya katkı sunmasını talep ediyoruz. Öncelikle kurutma kanallarının önünde bulunan kapaklar kapatılmalıdır. Arazi yakınlarında bulunan kanallar beslenerek yer altı suyu seviyesi arttırılmalıdır. Bu sayede yer altı suları yükselecek ve buradaki çiftçi 2 kez ürün alabilecek. Buradan elde edilen rekolte 2 kat artacak. Bu kapaklar kapanmazsa su boşa gidecek ve ciddi ürün kaybı olacak. Bu da ekonomik olarak fiyatları etkileyecek” ifadelerini kullandı.

“2 AY SONRA BU SULAR KAYBOLACAK”

Bu önlemlerin çok yüksek maliyetleri olmadığını da belirten Çeltik, “Bu çalışma öncelikle Devlet Su İşleri’nin sorumluluğundadır. Ancak Antalya Büyükşehir Belediyesi de bir çözüm üretebilir. Bu alanda milyonlarca lira harcamaya da gerek yok. Birkaç milyon liralık çözümle, milyonlarca kilogramlık gıda elde edebiliriz. Yetkililerin gereğini yapmasını acilen öneriyoruz çünkü şu an kar suları eriyor, 2 ay sonra bu suları bulamayacağız. Bugün önlem alınmazsa buğday, ayçiçek yağı, şeker, et ve sütte ciddi artış yaşanacak” dedi.

“BU YIL SU SEVİYELERİ YÜKSELMEDİ”

Öte yandan çiftçilerin bu alanda su elde etmek için sondaj yaptığına ve bu durumun ciddi bir elektrik kaybına yol açtığına dikkati çeken Çeltik, şöyle konuştu:

“Bu bölgede 20 yıl önce su seviyeleri 7 ila 8 metre iken şu an 50 ila 60 metreyi buluyor. Bu yıl ve geçen yılki Şubat ayı yağış miktarlarını karşılaştırdığımızda yüzde 70’lik bir artış görüyoruz. Ancak yer altı suyu seviyesinin yükselmesi beklenirken maalesef bir değişiklik yok. Bu nedenle şu an sondaj pompaları 90 metre seviyesinde çalışıyor. Böyle devam ederse elektrik maliyetleri yükseldikçe artan fiyatlar ürünlere yansıyacak. Bu ücret yine vatandaşın cebinden çıkacak.”