ELİF GİBİ DİMDİK DURMAK GEREK

Atılgan ve hırslı olmayınca hızlı olunmaz. Dümensiz gemi, düşsüz hayat olmaz. Hırslı ve gayretli olmayınca hedefe ulaşılmaz. Plansız çalışma olmaz. Yanlış reçete tedavi etmez. Bazıları doğruyu yanlış yaptığı için çalışmalarından bir netice alamaz. Zahmetsiz bal yenmez, şehitsiz zafer kazanılmaz.

Nefsini yüceltmek isteyen onu alçaltmadıkça yüceliğe erişemez. Allah-ü Teala kibirleneni sevmez. Kemâlat kötü aletle olmaz. Kimin koltuğunda defter bulunmazsa onun kalbine hikmet yerleşemez. Bazıları Müslümanlığımla iftihar ediyorum der fakat Yüce İslam’ın hükümlerini hiç yaşamaz.

Bir insan düşünün ki sorumsuzca şuursuzca sahibine bile sormadan bulduğu meyveyi yer. Ödünç aldığı parayı veya herhangi bir emaneti zamanı geldiğinde çeşitli bahaneler uydurup iade etmez. Bu tip insanların toplumda hiçbir itibarı olmaz. Bu hayatta önemli olan “iyi insan” olabilmek.

Başkalarına karşılıksız hizmet eden muhteremler şöyle takdir ve takdim edilirler. “Cömert ve ahlaklı insanlar köprü olsalar üstünden geçilmez”. Başkalarına kötülük yapan kötü niyetli insanlar önünden gelirken selam verilir ama karşılığı beklenmez, selamı kendin alırsın.

Bazıları çok hassastır, eşi onu bir defa aldatsa hemen boşanır, onu ömür boyu affetmez. Bazıları ise çok farklı düşünür. Eşinin birçok hatasını bildiği halde yuvam yıkılmasın, çocuklar dağılmasın diye sesini çıkarmaz. Hatalarınızı sadaka ile tedavi edin, bela sadakayı geçemez.

Ekonomi katır gibidir, ne zaman tekme vuracağı belli olmaz. Hz Allah’a teslim olan, kimseye teslim olmaz. Cenaze evinde çalgı sesi duyulmaz. Düşmanın dostluğuna güvenilmediği gibi bazı dostların dostluğuna güvenilmez.

Güneşsiz bir dünyanın, Hz Muhammed’siz (sav) bir hayatın tadı olmaz. Sevgili Peygamber Efendimize uyan, onun sünnetini günlük bizzat yaşayan hem dünyada hem ahirette mutlu olur. O’na uymayıp kendi nefsine uyan, hem dünyada hem ahirette perişan olur ve huzur bulamaz.

Sabit fikirli insanlarla herhangi bir konuda anlaşmak mümkün olmaz. Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösterirmiş. Zira saat insan yapısıdır, bazen ileri gider bazen de geri kalır. Yani saat bile her zaman doğru göstermez. İyi insan olabilmek için bizim elif gibi dik olmamız, menfaatler için eğilmememiz lazım.

ALLAH’IN LÜTFU

Ne kadar yaşarsa yaşasın iyi insan yaşlanmaz. Ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın kötü insan -Hz Allah’ın lütfu gelmeyince- ıslah olmaz. (347) Yusuf Has Hacib