ELEŞTİRİLER DEMOKRASİYİ PERÇİNLER

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Seçimleri kapsamında dün oyumuzu kullandık. Sonuçlardan bağımsız şekilde birkaç izlenim ya da eleştiri adına ne derseniz deyin onları yapmak istiyorum izninizle.

Evet, seçim sürecine aslında çok acı bir dönemde gittik. Kahramanmaraş merkezli depremlerin acısı hala yüreğimizdeyken, dün vatandaşlık görevimizi yerine getirmek üzere sandıklara gittik.

Her yurttaş gibi ben de oyumu kullanıp tercihimi yaptım.

***

Oy kullandığım sınıftaki sandık görevlileri olması gereken gibi oldukça güler yüzlü ve üstlendikleri görevi iyi bir şekilde yerine getiren kişilerdi. Sandık görevlilerinden yana hiçbir sıkıntım yoktu. Fakat oy pusulaları ve zarf hakkında bir eleştiri yapmak istiyorum.

***

Oy kabinine geçip oyumu kullanıp tercihimi yaptım. Daha sonra pusulaları usulüne uygun şekilde katladım. Sonra o pusulaları zarfa yerleştirdim. Ama bu süreç tercihimi hangi aday ve partiden yana yapacağımdan bile zordu öyle söyleyeyim size.

Özellikle partilerin yer aldığı oy pusulası bayağı bir kallaviydi ve zarfı ise bayağı bir küçüktü. Adeta bir mektup zarfı kadar ufaktı yani. O pusulaları zarfın içerisinde koymak gerçekten zordu.

Hadi bunu ben bir şekilde becerdim ve yaptım. Peki, yaşlı vatandaşlar bunu nasıl yaptı? Ya yardım aldı ya da yanlış bir şekilde uyguladı. Orası meçhul…

***

Bir dahaki seçimlerde umarım bu detay gözden kaçmaz çünkü gerçekten oldukça zorlandık oy kullanırken. Ya zarf büyültülmeli ya da pusula biraz daha küçültülmeli bence.

***

Benimle aynı düşünceleri paylaşan bir kişi daha var;

Dışişleri Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Adayı Mevlüt Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu dün oyunu Alanya ilçesi Türkler Mahallesi Ayşen-Cengiz Urfalıoğlu İlkokuluna saat 10.00’da kullandı. Çavuşoğlu oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada,  “Özellikle siyasi partilerin olduğu yani milletvekili seçimlerinin olduğu liste çok uzundu. Zarfa zor sığdı. Katla katla bitmedi. Tabii demokratik bir ülkeyiz. Birçok siyasi parti var. Birçok siyasi parti seçim öncesi gerekli kriterleri yerine getirerek seçime katılma hakkı elde etmiş. Dolayısıyla liste baya uzundu. Gelecek sefere herhalde daha büyük bir zarf ayarlanması gerekir” diye konuştu.

Yani açıkçası bunun gibi birçok açıklama yapıldı bu konu üzerine. Özetle dün eleştirilere rağmen Türkiye, vatandaşlık görevini yerine getirdi.

Sandıktan çıkan sonucun vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını dilerim.