ELEKTRİKTE ZAM ALARMI

Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında geçilen kademeli tarife sistemi sonrası ilk faturalar geldi. Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, vatandaşların asıl zamlı faturalara şubat ayında gelen faturalarla karşılaşacağını belirtti.

İrem GÜNEYBAZ, Fatma ARSLAN

Doğal gaz ve elektriğe, 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olmak üzere zam geldi. Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçildi ve yeni sistemle birlikte elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 127 arası zam yapıldı. Zamlı tarifelerin ilk faturaları da 10 Ocak itibarıyla kesilmeye başlandı. Konuyla ilgili Lider Medya ekibine konuşan Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, gelen faturaların tamamının ocak ayı olmadığını ve bir kısmının aralık ayının tüketim fiyatı yansıtıldığını açıklayarak, asıl zammın şubat ayında yansıyacağını vurguladı.

“FATURALAR CEP YAKTI”

EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “1 Ocak tarihinden itibaren kademeli geçişe geçildi. 150 kilovatsaate kadar olan elektrik birim fiyatlarında yüzde 50, 150 kilovatsaatin üzerindeki elektrik birim fiyatlarında yüzde 127 oranında büyük bir zamla karşı karşıya kaldık. Faturalar elimize gelmeye başladı. Hatta bu konuda vatandaşımızı da biz uyarıyoruz. Şu anki gelen faturaların bir kısmı aralık ayının tüketimi ve aralık ayının birim fiyatlarının faturalandırılmış şeklide, ocak ayından 15 ila 16 günlük tüketimi söz konusu. Asıl zamlı faturaları şubat ayında gelen faturalarla karşılaşacağız. Şu an gelen faturalar bile cep yaktı. Şubat ayında gelen faturalar vatandaşı çok zor duruma düşürecek” şeklinde konuştu.

İZOLASYON YAPILMALI

En verimli enerjinin tasarruf edilen enerji olduğunu vurgulayan Başkan Tat, vatandaşlara şu şekilde tavsiye verdi:

“Vatandaşların en büyük yapacağı şey, enerjimizi hoyratça kullanmamız gerekiyor. Kullandığımız enerjide de hane halkının ev içerisinde yaptığı ufak tefek dikkatlerle bile ciddi anlamda elektrik faturalarımızı düşürebiliriz. Bununla alakalı il başta izolasyonumuza çok ciddi anlamda dikkat etmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz yaşadığımız şehirde yazın soğutma da, kışın ısıtma da daha çok elektrik enerjisi kullanıyoruz. Bunun içinde evlerimizin izolasyonunun çok iyi olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. İkincisi verimlilik sınıfı yüksek olan cihazlar kullanmamız gerekiyor. Bir diğer olgu, beklemede kalan cihazlarımızı eğer kullanmıyorsak mutlaka fişlerin çekilmesi ya da butonla kapalı hale getirmemiz gerekiyor.”

Faturalarında yüksek ücretler gören vatandaşlar ise bu duruma tepki gösterdi.