ELEKTRİKTE YENİ REKOR

Elektrik fiyatlarında 1 Temmuz’dan itibaren uygulanan yüzde 15 zammın etkileri son faturalara yansıdı. Vatandaşlar duruma sosyal medyadan büyük tepki gösterdi. Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, ağustos ayında tarihin en büyük tüketiminin gerçekleştiğini söyledi.

Bu ay kabarık gelen elektrik faturaları tepki topladı. Sosyal medyada gündem maddesi haline gelen ‘elektrik faturaları’ etiketi altında vatandaşlar, fatura tutarlarını paylaşarak sitem etti. Cep yakan tutarlar arasında aylık 500 TL’den 5 bin TL’ye kadar fatura tutarı olduğu görüldü. Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, fiyatların daha artacağını belirterek, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 1 Temmuz itibariyle birim fiyatlarını belirlemesiyle birlikte elektriğe yüzde 15 zam geldi. Bununla birlikte iklim değişikliği ve küresel ısınmanın başlamasıyla birlikte Antalya’da havaların da çok sıcak olması, soğutmanın elektrik temelli yapılması faturalara yansıyor. Faturalardaki fiyatlar artıyor, artmaya da devam edecek” diye konuştu.

ELEKTRİKTEN TASARRUF MÜMKÜN

“Elektrik faturalarının yüksek gelmemesi için vatandaşlara önerilerde bulunan Başkan Tat, “Kabarık elektrik faturaları ile ilgili vatandaşların yapması gerekenler var. En verimli enerji, tasarruf edilebilen enerjidir. Ülkemizde enerjiyi hoyratça kullanıyoruz. Küçük detaylarla birlikte yüzde 40’lara varan tasarruf sağlayabiliriz. Öte yandan faturalarımızı inceleyerek de tasarruf yoluna gidebiliriz. Mesela tüketicinin yıllık tüketimi 1000 KW üzerindeyse serbest tüketici olma yolunu seçebiliyor. Yani kendi tedarik şirketini kendisi seçerek, elektrik birim fiyatında pazarlık etme şansını ortaya çıkarıyor. Seçmiş oldukları tedarikçi firmanın mutlaka EPDK’nın web sayfasında firmanın tescilli olup olmadığının kontrolünü yapmaları da mağduriyetlerin önüne geçmeyi sağlar. Öte yandan tüketicinin kullanımı daha çok 22.00 ile 06.00 arasındaysa 3 tarifeli sistemi seçerek elektrik faturalarında yüzde 40 tasarruf sağlamış olacaklardır”

YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ VURGUSU      

Öte yandan ağustos ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek enerji tüketiminin gerçekleştiğini kaydeden Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat,  “EPDK her 3 ayda bir birim fiyatlarını belirliyor. Ancak Ağustos ayı içerisinde Cumhuriyet tarihinin en büyük tüketimi gerçekleşti. Bunun için yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarına yönelim sağlamamız gerekiyor. Çünkü dışa bağlı olduğumuz sürece, pandemi koşulları,  küresel krizlerin oluşması ve dolar kurundaki artışlarla birlikte elektrik birim fiyatları da artacaktır. Elimizdeki potansiyellerimizi çok iyi kullanmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.