ELEKTRİKTE VERGİ YÜKÜ KALDIRILMALI

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, elektriğe yapılan zamlar sonrası fatura üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve ilk kademe sınırının 150 kWh`ten 230 kWh`e yükseltilmesi gerektiğini açıkladı.

Elektrik Mühendisleri Odası yeni elektrik tarifesiyle, 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturasını hesapladı. Başkan Şaban Tat, “İlk defa uygulanacak olan kademeli sistemde üst sınır olarak belirlenen 150 kWh/ay tüketimler, EPDK tarafından en düşük gelir grubu olarak kabul edilmekte iken yüzde 50 zam yapmaktan kaçınılmamıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik tüketimi 230 kWh olarak hesaplanmıştır. Bu da, vatandaşların yaşadığı ödeme güçlüğünün hiçbir şekilde dikkate alınmadığını göstermektedir.” dedi.

VERGİ YÜKÜ KALDIRILMALIDIR

Başkan Tat, “Aralık 2021’dede aylık elektrik tüketimi 230 kWh olan 4 kişilik bir ailenin toplam ödediği fatura toplamı 210,58 TL iken Ocak 2022 itibarıyla aylık faturası yüzde 76 artarak 370,80 TL’ye çıkacaktır” dedi. Faturalardan vergi yükünün kaldırılması gerektiğini ifade eden Tat, “Fatura üzerindeki vergi yükünün azaltılması için KDV yüzde 18`den, yüzde 1`e çekilmeli, ayrıca ilk kademe sınırı 150 kWh`ten 230 kWh`e yükseltilmelidir” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ