ELEKTRİK SAYAÇLARI KARABORSAYA DÜŞTÜ

Sevgili okurlar, artan maliyetler nedeniyle konut fiyatları aldı başını gidiyor. Evlerin ise oda oda kiraya verilmeye başlandığını duyuyoruz. Çünkü artık dar gelirlinin kirayı tek başına karşılayabilecek durumu yok. Bu sorunu çözmek için hükümet cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini hayata geçireceğini açıkladı.

***

Proje kapsamında 2023 ile 2028 yıllarını kapsayan 5 yıllık süreçte Türkiye genelinde TOKİ tarafından toplam 500 bin sosyal konut ve 50 bin iş yeri yapılması hedefleniyor. Ayrıca proje kapsamında 250 bin de konut arsası satılacak. Sosyal konut projesinde başvurular yoğun ilgiyle devam ediyor.

***

Bu projenin gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini, ülkedeki konut sıkıntısının, kira artışlarının önüne geçilip geçilemeyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz. Öte yandan ülkede şöyle de bir gerçek var; bu zorlu süreçte inşaat yapıp tamamlayan müteahhitler elektrik sayacı bile bulamıyorlar. O nedenle müteahhitler şehir şehir sayaç arıyor

***

Sayaç olmadığı için evlere elektrik aboneliği de alınamıyor. Abonelik alınamadığı için insanlar inşaatı tamamlanmış konutlara yerleşemiyorlar. Bizzat yaşadık. Benim de hissedar olduğum iki arsayı kat karşılığı bir müteahhite verdik. Müteahhit süresi içinde inşaatı tamamlayıp iskanı aldı. Sonrasında elektrik ve su aboneliği için ilgili kurumlara başvurdu. Su aboneliğinde hiçbir sıkıntı yaşanmadı.

***

Ancak müteahhit abonelik için elektrik dağıtım şirketine başvurduğunda önce alt yapı sorunuyla karşılaştı. Çünkü binanın olduğu sokaktaki elektrik şebekesi gücü kaldıracak durumda değilmiş.

***

Yer altından yeni bir hat çekilmesi gerekiyormuş. Bu sıkıntı ancak dört aylık bir uğraşın sonunda çözülebildi. Ardından bu kez de sayaç krizi çıktı. Çünkü binadaki her bağımsız bölüm için elektrik sayacı gerekiyordu. Ama piyasada sayaç yok. Karaborsaya düşmüş. Ara ki bulasın.

***

Bizim Kayserili müteahhit şehir şehir gezip 20 daire için gerekli olan sayaç aradı. 2 aylık uğraşın sonunda aldığı sayaçları alıp dağıtım firmasına bildirdiğinde bu kez bir başka sürprizle daha karşılaştı. Çünkü gelen ekibin söylediğine göre sayaçlardan bazıları arızalı imiş.  

O arızalı sayaçların yerine yenisini almak da zaman aldı. Geçtiğimiz ağustos ayının sonunda o sorunu çözebilmeyi başaran müteahhit yaşadıklarını şöyle anlattı:

***

 “Binaya enerji çekmek istediğimizde eskiden elektrik dağıtım şirketi sayacı kendisi veriyordu. Şu anda Antalya’daki elektrik dağıtım şirketi sayaç vermiyor. Bu nedenle müteahhitler sayaç arama derdine düşüyor. Çünkü Piyasada yok. Bu nedenle sayaçların bir kısmını Kayseri’den, bir kısmını da Sivas’tan temin ettik.  Binamız Antalya’da.

***

Antalya’daki elektrik dağıtım şirketi kendisi temin edemediği sayacı bize satın aldırıp kendine yanlış hatırlamıyorsam 185 liradan fatura ettiriyor. Oysaki biz bu sayaçları bu fiyatlara bulamıyoruz. Yüksek bedelle aldığımız sayaçları düşük bedelle dağıtım şirketine fatura ediyoruz. Sonra da bu düşük bedel üzerinden bizim verdiğimiz hesaba parasını yatırıyorlar. Dağıtım şirketi Kendine faturalandırmadığımız zaman enerji vermiyor.  Oysa Kayseri’deki dağıtım şirketi kendisi temin edip takıyor. Geçmişte Antalya’daki dağıtım şirketi de kendisi temin edip sayacı kendisi takıyordu. Antalya’da ise dayatma yapılıyor. Bu sayaçları bize aldırıp zarar ettiriyorlar”

***

Bir başka müteahhiti daha aradım. Ona da sordum, yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı: “2021 yılında marka ve modeline göre 250 ila 450 TL arasında fiyatları değişen elektrik sayaçları 2 bin TL’ye kadar yükselmiş durumda. Dağıtım şirketi bizim yüksek fiyatlara karaborsadan aldığımız sayaçları kendine düşük bedelle fatura ettiriyor. sorunun dünyadaki çip sıkıntısından kaynaklandığını söylüyorlar”

***

Fahiş fiyatlardan bahsediyorlar ya hani. En fahişi sayaçta yaşanıyor.