EKRAN BAĞIMLILIĞI GELİŞİMİ ETKİLİYOR

Son dönemde hızla yayılan ekran bağımlılığının özellikle çocuklarda zihinsel ve dilsel gelişime engel olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Elisa Saltoğlu Kara, 3 yaş öncesindeki çocuklara yönelik teknoloji orucu tutulması gerektiğini söyledi.

SELMA KUNAR

Hızla gelişen teknoloji her ne kadar hayatı kolaylaştırsa da yanlış kullanımla sosyal hayatı doğrudan etkileyen ekran bağımlılığını beraberinde getiriyor. Yapılan son araştırmalarda ekran bağımlılığının 2 yaşa kadar düştüğü görülürken, uzmanlar çocukların gelişimini derinden etkileyen bağımlılığa karşı aileleri uyarıyor.

“ZİHİNSEL VE DİLSEL GELİŞİM GERİLİYOR”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Uzman Klinik Psikolog Elisa Saltoğlu Kara, son dönemde gittikçe yaygınlaşan ekran bağımlılığının toplumu her kesimini ve yaş grubunu olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Kara, ekran bağımlılığının özellikle bebekler ve çocukları üzerinde çok ciddi etkilerinin olduğunu ifade ederek, ”Ekran bağımlığı bebeklerde zihinsel ve dilsel gelişimi geriletmektedir. Bu durum çocuklarda kayıtsızlık gibi davranışları tetikliyor. Yani çocuklara, bebeğe bir şey söylediğinizde cevap vermeme ve tepkisizlik gibi durumlarla karşılaşılabiliyor” diye konuştu.

BERABERİNDE BİRÇOK SORUNU GETİRİYOR

Ailelerin ekran bağımlılığı konusunda oldukça dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Kara, “Ailelere 3 yaş öncesinde teknoloji orucu tutmalarını, bebeklerin teknoloji maruz kalmamaları gerektiğini söylüyoruz. 3-8 yaş aralığındaki çocuklara ise kısıtlı saatlerde teknoloji kullanımını öneriyoruz. Çünkü ekran bağımlılığı ilerleyen yaşlarda çocuklarda çeşitli rahatsızlıklara neden oluyor. Genellikle hiperaktivite ve uyku bozukluğu, hareketsizlik, akran ilişkilerinde zorlanma ve okul başarısında düşüş gibi etkilere sebep olduğunu gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLAR KOŞULLANIYOR”

Kara ailelerin çocukları en çok beslenme sırasında ekrana yönelttiğini söyleyerek, “Bunu asla önermiyoruz. Bu durum belli bir süre sonra yemeğin hazzının azalmasının yanı sıra yemek ve tableti, telefonu veya ekranı koşullandırmış oluyor. Yani tablet, telefon ve televizyon olmadığında çocuklar yemek istemiyorlar” şeklinde konuştu.

KONTROLLÜ KULLANIMI ÖĞRETİN UYARISI

Öte yandan çocuklarda sosyal medya bağımlılığını da değerlendiren Kara, çocuklarını sosyal medyadan uzaklaştırmak isteyen ailelerin kullanımı tamamen kesmemelerini, çocuklara sosyal medyayı kontrollü şekilde kullanmayı öğretmeleri gerektiğini kaydetti.