EKONOMİYİ KİM YÖNETECEK

Daha iktidara gelmeden Millet İttifakı’nda bakanlık ve bürokrasi kavgası başladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, makamların seçimlerden sonra partilerin aldıkları oy oranlarına göre dağıtılması gerektiğini söylüyor. Meral Hanım’ın söylediği bir şeye ilk kez hak veriyorum. Şimdi hak yemeyelim. Siyasette başarının tek göstergesi seçmenin gösterdiği teveccühtür. Bütün tezahürü da oy sayısıdır. Yani ne kadar çok oy alırsanız siyasette o kadar söz sahibi olursunuz.

Şimdi Cumhurbaşkanı Yardımcılarına bakalım. Eğer seçimi Millet İttifakı kazanırsa tüm ittifak partilerin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. Gelecek Partisi’nin oy oranı düşük ama genel başkanı eski başbakan hadi o devlet tecrübesi nedeniyle olabilir diyelim. Peki, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal‘ın başarısı veya tecrübesi ne ki cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. Bu arada Gültekin Uysal’ı eleştirmiyorum. Gültekin, çok sevdiğim büyüğüm Rahmetli Yavuz Arslanargun’un emanetidir bana. Kendisini insan olarak çok severim gerçekten. Çok başarılı bir Cumhurbaşkanlığı yapabilir. Ama benim burada işaret etmek istediğim ittifakın yanlışlığı.

Türk ekonomisi çok kırılgan bir zeminde. Tek elden yönetilmesi gerekiyor. Önceleri ekonominin patronu Ali Babacan olacak denilirken, şimdi bakıyorsunuz, tüm ittifak üyeleri ekonomiden bir parça istiyor. Bu kafayla ekonomi falan yönetilemez. Kimse başarılı olamaz. Olan yine garibana olur. Siz siz olun oy verirken ekonomiyi kime teslim edeceğinize bakın. Seçimler bir ülkeye ufuk vadetmelidir. Ama bunlar bir şey vaat edemiyorlar. Tek vaatleri baharı getirecekleri. Ekonomi bürokratlarını İstanbul mitinginde açıklayacaklarını söylediler ama kimseyi açıklayamadılar. Anlaşılan daha tartışma bitmemiş. Akşener ağır basıyor olacak ki kadro dağılımı için seçim sonuçları bekleniyor. Yani anlaşılan “Ne kadar ekmek o kadar köfte”…

LİDER DEDİĞİN TEK OLUR

Madem Millet İttifakı’ndan bahsediyoruz. Seçim kampanyasından biraz bahsedelim. Arkadaş miting değil sanki bir sahne şov. Kürsüye önce sözde cumhurbaşkanı yardımcıları çıkıyor. Uvertür sanatçılar misali toplumu lidere hazırlıyor. Sonra lider söz alıyor. Burada da lider tek değil. Her lidere bir sözde yardımcı tahsis edilmiş beraber dolaşıyorlar. Tüm ilanlarda beraber yer alıyorlar. Tek başlarına başarılı olamayacaklarından emin olacaklar ki yanlarına popüler isimleri alıp beraber propaganda yapıyorlar…

Bu arada sözde cumhurbaşkanı yardımcıları derken; Anayasa’dan bahsediyorum. Anayasa’ya göre seçimlerde seçmen sadece cumhurbaşkanını seçecek. Seçilen cumhurbaşkanı istediğini başkan yardımcısı yapacak. Yani şimdiden ‘ben cumhurbaşkanı yardımcısı olacağım, bize oy verin’ demenin siyasi bir karşılığı olabilir ama bürokratik bir karşılığı yok.