x


x
x

Primleriniz boşa gitmesin! Emeklilikte bu hatalara düşmeyin


Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik planlamasında yapılan hataların telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceğini belirterek, uzun yıllar boyunca ödenen primlerin ve verilen emeğin boşa gidebileceği riskine dikkat çekti.

Emre Gündoğdu

Emre Gündoğdu

EDİTÖR

15.05.2025 - 17:04

YAYINLANMA

16.05.2025 - 16:06

GÜNCELLEME
Primleriniz boşa gitmesin! Emeklilikte bu hatalara düşmeyin

Emekliliğin hangi tarihte gerçekleşeceği ve hangi sigorta kolundan emekli olunacağı, hem sigorta giriş tarihi hem de son 2520 gün içerisinde ödenen primlerle doğrudan bağlantılıdır. Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre; Erdursun, emeklilik başvurusundan önce sigorta statüsünün ve prim günlerinin dikkatlice incelenmesi gerektiğini; olası kayıt hatalarının bu sayede önüne geçilebileceğini vurguladı. Yanlış bir başvuru ile yıllarca süren emeğin boşa gitmemesi için sürecin titizlikle yürütülmesinin şart olduğunu ifade etti.

Emeklilik sürecinde işe başlama tarihinin çok önemli olduğundan bahseden Özgür Erdursun, ilk sigortalı olunan tarihin emeklilik şartlarını belirlediğini, Son ödenen 2520 gün ise hangi statüden emekli olacağınızı belirlediğini ifade etti.

2006’da tek ça­tı altında birleşen Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilikte 4/a es­ki SSK, 4/b eski Bağ-Kur ve 4/c eski Emek­li Sandığı ayrımıyla devam ettiğini söyleyen Erdursun, "8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan­lar EYT’lidir ancak 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan herkes EYT’den yararlanamaz" dedi.

SON 2 BİN 520 GÜN EMEKLİLİK STATÜNÜZÜ BELİRLER

EYT’den faydalanmak isteyen vatandaşların, SSK kapsamında 5000-5975, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında kadınlar 7200, erkekler 9000 günü tamamlayarak EYT’den yarar­lanarak emekli olabileceğini vurgulayan Erdursun, "Prim gün sayısı az olan kişiler SSK’dan 3600 günle, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından 5400 gün­le emekli olacaklar ise bu durumda olan ki­şiler için EYT’nin bir önemi yoktur. Ayrıca son 2 bin 520 güne dik­kat etmeyenler bu işten çı­rak çıkarlar" ifadelerini kullandı.

YURTDIŞINDAN BORÇLANMA YAPANLARA ÖNEMLİ UYARI

EYT’li olup eksik gün sayısını 1 gün dahi yurtdışı borçlanması ile tamamlayanlar, emeklilik müracaatında bulunduklarında yurtdışında çalışmıyor, sosyal yardım ya da işsizlik maaşı almıyor olmaları gerektiğine dikkat çeken Erdursun, bu kişilerin emeklilik sonrası yurtdışında çalışma ya da işsizlik maaşı alma durumu olursa ve bu bilgiyi SGK ile paylaşmazsa emekli aylıklarını yasal faizi ile iade etmek zorunda kalacakları konusunda uyardı.

İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEYEN YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLAR DİKKAT!

Yurt dışında yaşayıp 1 Ekim 2008 son­rasında yasal hakkı olmadan yurtdışında iken isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin emeklilik esnasında bu günlerinin silineceğini ifade eden Erdursun, ödenen primlerin son 10 yıl içinde kalan kıs­mı kendisine yasal faiz uygulanmadan iade edilip bu kişilerin emekli olamayabileceğinden bahsetti.

"Ortağı olduğu şirkette sigortalı olanlar, Anonim şirketin yönetim kurulu üyesi değiller ise sorun yaşamazlar ancak yönetim kurulu üyesi olup sigortalı olanlar ile limited şirketinde sigortalı olup aynı zamanda ortak olanlar emeklilik günleri geldiğinde kötü bir sürprizle karşı karşıya kalırlar" diyerek emekli olacak vatandaşı uyaran Erdursun, emeklilik sürecinde hizmet dökümünü kontrol etmeden, gün çakışması olanların emeklilik sürecinde kötü sürprizlerle karşılaşacağını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:

Benzer Haberler




next
liderhaber.com.tr liderbursa.com Güncel Ekonomi Sağlık RESMİ İLANLAR E GAZETE Politika Eğitim
Anasayfa Kategoriler
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !