Ekmekten korkmayın

DİYET KONUSUNDA DOĞRU ZANNETTİĞİNİZ ŞEHİR EFSANELERİ…

Yüzyıllardan beri en temel besin maddesi olan ekmek yemekten artık korkar olduk. Birçoğu ‘şehir efsanesi’ şeklinde olan bu bilgi kulaktan kulağa yayıldı ve rejime başlayan diyete giren herkesin ilk vazgeçtikleri temel yiyecek maddesi ekmek oldu.
Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler çeşitli diyet reçetelerine sarılırken, kulaktan kulağa yayılan bazı tavsiyeler de umutla uygulanan yöntemler olarak öne çıkıyor. Uzmanların uyarılarına rağmen birçok kişi kulaktan dolma bilgilerle zayıflamaya çalışıyor. Diyet efsaneleri sağlığı riske atarken, verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasına yol açıyor.

DİYETİN DOSTU: EKMEK
Asırlardan beri en temel besin maddesi olan ekmek yemekten artık korkar olduk. Ancak son yıllarda yapılan birçok araştırma bunun tersini gösterdi ve ekmek aklandı. Gerçeğe dayanmayan önerilerin zayıflamak bir yana çoğunlukla kilo almaya yol açtığını söyleyen Diyetisyen Fatma Gök, son yıllarda özellikle internet ve sosyal medya nedeniyle diyetle ilgili bilgi kirliliğinin oluştuğunu, ortaya atılan yanlış önerilerin bir süre sonra efsaneleşerek zihinlere yerleştiğini işaret etti.

EKMEKSİZ DİYET OLMAZ
Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gök, diyette yapılan en büyük yanlışların başında kişilerin günlük beslenmesinde ekmeği tamamen çıkarmaları olduğuna dikkat çekerek, ekmeksiz diyetin olmayacağını söyledi. Beslenme uzmanları arasında oldukça popüler olan ‘ekmeksiz diyet olmaz’ sözünü yineleyen Gök, sağlıklı karbonhidrattan oluşan tam tahıllı ekmeklerle beslenmede mutlaka yer verilmesi gerektiğini vurguladı.

TAM TAHIL MUCİZESİ
Dikkat edilmesi gereken hususun ise porsiyon miktarı olduğunu, her bireyin ekmek veya karbonhidrat ihtiyacının birbirinden farklı olduğunun atlanmaması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Fatma Gök, günlük ekmek ihtiyacının 4 dilimden 8 dilime kadar değişebileceğini, ekmek alırken dikkat edilmesi gereken noktanın ise beyazlatılmamış, tam tahıl tanelerinden oluşan ekmekler olduğunun altını çizdi.

İŞTE DİYETTE ŞEHİR EFSANELERİ
*Ilık suya sirke damlatıp içmek, yağları eritir
*Yoğurt, limon, kırmızı biber karışımı yağları yakar
*İstediğim kadar çay ve kahve içebilirim
*Kilo verebilmek için hiç yağ tüketmemeliyim
*Şok diyet uygulayarak hızlıca zayıflayabilirim
*Diyet yaparken sınırsız meyve yiyebilirim
*Ekmek yemezsem hızla kilo veririm
*İstediğim kadar beyaz et yiyebilirim
*Diyetle birlikte yoğun bir şekilde spor yaparsam hızla kilo veririm

Serçin ÇILDIR, Yıldız ÇİÇEK