EKMEKTE ZAM BİLMECESİ

ATSO meclisinin ekmeğe zam kararının Antalya Valiliği ekmek fiyat Komisyonu'nda reddedilmesini değerlendiren ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Totoş, zam gelmediği takdirde iflas bayrağını çekeceklerini söyledi.

Fatma ARSLAN, Bayram OKUDAN

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) meclisinin ekmeğe zam kararı Antalya Valiliği Ekmek Fiyat Komisyonu'nda reddedildi. Zam kararı daha önce reddedilen Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne (AESOB) bağlı fırıncıların ardından ATSO'ya bağlı fırıncılar da mahkemeye gideceklerini açıkladı. ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Totoş, “Gelir ve gider dengesini oluşturmak üzere kurulu işletmeleriz. Eğer geliriniz giderinizi karşılamazsa siz çıkarmış olduğunuz ürüne zam yapma talebinde bulunursunuz. İsteğimiz mecliste reddedildi. Hakkımızı mahkemede arayacağız” dedi.

ZAM GELMEZSE BATACAĞIZ

Ekmeğe zam gelmezse iflasın eşiğinde olduklarını dile getiren Totoş, “Zam olayından dolayı dilenci pozisyonuna düştük. Müşterilerimiz bile her şeye zam gelirken ekmeğe zam gelmemesini sorguluyor. Kullandığımız hammaddelere zam gelirken biz zam yapmadan nasıl üretim yapabiliriz? Elimizde sihirli değnek yok. Ekmeğe zam gelmezse batacağız. Bu gidişle bir gece pılımızı pırtımızı toplayıp gideceğiz.

“GÖRMEZDEN GELİYORLAR”

Öte yandan her geçen gün merdiven altı işletmeler açılıyor. Sigortasını, vergisini ödemeyen, kaçak işçi çalıştıran bir sürü işletme var. Bunlara dur denilmiyor ve her geçen gün çoğalıyor. İnsanların sağlığı söz konusu. Bu iş belediyeler ve Tarım Orman İl Müdürlüğü himayesinde ancak ne yazık ki belediyeler bu durumu görmezden geliyor. Konuyu siyasi olarak ele alıyor. Belediyeler bu durumu oy olarak görüyorsa bizim de oyumuz var” ifadelerini kullandı.

“EKMEĞE ZAM ŞART”

Yaklaşık 32 yıldır fırıncılık sektöründe olan fırın sahibi Murat İlkar, fırıncının kazanması için ekmeğin 2 buçuk lira olması gerektiğini kaydetti. İlkar, “Ekmeğe zam gelmeli. Bu zamana kadar hiçbir zaman ekmeğin bu kadar zayıf olduğunu görmedim. Ekmeğin her zaman bir değeri vardır. Hatta ekmeğin 2 buçuk lira olması lazım ki fırıncı para kazansın. Yaptığı işin emeğinin karşılığını alsın. Ama bu şekilde giderse bizim fırıncılık yapma şansımız sıfır. Bizim maliyeti düşürme şansımız sıfır” diye konuştu.