EKMEKTE SORUN, KAÇAK FIRINDA

Antalya’da süreden beri devam eden ekmek zammı meselesi çıkmaza girdi. Mübarek Ramazan Ayı’nda en çok dar gelirliyi etkileyecek şimdilik beklemeye alındı. İlk önce Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) ve Fırıncılar Odası tarafından alınan karar gereği 1.5 TL olan 200 gramlık ekmeğe, 210 gram ve 2 TL olarak uygulanan zam kararı, Antalya Valiliği'nin itirazı üzerine mahkemeye taşınmıştı.

Ticaret Mahkemesi kararıyla yürütmesi durdurulan ekmeğe zam kararı, haziran ayında netleşecek. Peşinden ATSO 7'nci Grup Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi de benzer bir karar aldı. ATSO'nun 30 Mart tarihli meclis toplantında, zam kararı onaylandı. Ancak yeni fiyatın uygulanmasıyla ilgili Antalya Valiliği karara itiraz etti. Bu zam kararı da mahkemeye taşındı. Buraya kadar her şey yasal prosedüründe.

Ancak benim anlamadığım Antalya’da herkesin ekmek üreticisi yani fırıncı olmaya başlamasında. Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce’nin söylediğine göre, günde 1 milyon 200 bin civarında ekmek üretiliyor. Bunun 700 binlik kısmı ise Kepez’de. İnce, kentteki 270 fırının 105'inin ruhsatsız olduğuna dikkat çekiyor ve asıl zurnanın zırt dediği yere konuyu getiriyor.

Ekmek üretiminde 250 metrekare şartı varken unlu mamullerde 80-90 metrekare şartı bulunması ve bunların denetimsiz olarak ekmek ürettiklerine vurgu yapıyor İnce. İnce öyle ince hesapları da anlatıyor ki insanın ekmek yiyesi bile gelmiyor. Çünkü maliyet ucuz olsun diye ekmeklik un yerine yemeklik undan yapılan ekmekler kısa sürede bayatlıyor ve daha neler neler…

Ekmek tüketimi artıkça fırıncı sayısı da artıyor. Yapılan denetimlere Fırıncılar Odası dahil edilmediği için sorun tam manasıyla çözülemiyor. Gelinen noktada yapılacak iş bu ruhsat işini çözmek. Ruhsatsız olan fırınların ekmek üretimi engellenmeli ve fırıncıların pastasında pay hakkı olan tarafından paylaşılmalı. Eğer bu böyle yapılmazsa ekmek zammı zır pırt kapımızı çalar ve canımızı sıkar. Benim önerim şu; merdivenaltı üretimi çözün, hakkıyla ekmek üreten fırınlar kazanırken vatandaşta kazansın.

İLK MÜDAHALE GELDİ

Antalya CHP’de iç karışıklık devam ederken yeni yönetimin Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile iyi geçinmesi için genel merkez ilk müdahalesini de dün yaptı. Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı Antalya’ya geldi. Salıcı Nuri Cengiz ve ekibini ziyaret edip yol haritasını belirledi. Salıcı’nın Böcek ile iyi geçinilmesi için tembihlerde bulunduğu iddia edildi. Bakalım başkanlarını satan yönetim bu tembihleri mi dinleyecek yoksa askeri oldukları Uysal’ın direktiflerini mi?

BAYAR ADALET PEŞİNDE

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından görevden alınan Antalya İl Başkanı Nusret Bayar Parti Meclisi’ne itiraz etti. ‘Parti ilkelerine, amaçlarına ve çalışma kurallarına aykırı hareket etmesi nedeniyle CHP tüzüğünün 25.maddesinin 1. fıkrası uyarınca’ görevden alındığı belirtilen Bayar, ayrıntılı gerekçeli kararı istedi. Bayar, CHP’de adalet ararken var mı yok mu göreceğiz!

CHP YİNE KARIŞIK

İl Başkanı Nusret Bayar’ın görevden alınmasıyla CHP Antalya’da sular yine durulmadı. Yerine Nuri Cengiz’in (Bayar’ı satan) yönetim kurulu tarafından getirilmesi de homurdanmaları engelleyemedi. Çünkü başkanlığın diğer adayı Buğra Özçelik ve destekçileri yapılan işten hiç hoşnut görünmüyor. Tabi bunun farkına varan Cengiz ve destekçileri sus payı olarak Özçelik’i ‘Örgütlenme ve Örgüt Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı’ yaptı. Bu yapılırken Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın örgütü gizliden yönettiği iddialarını da güçlendirdi. Uysal’ın iş ortağı ofis arkadaşı Özçelik, CHP’de Antalya örgütünü yöneten isim oldu çünkü.

BEDAVA KOLEJ EĞİTİMİ

Antalya OSB kurulan ve tam burslu, ücretsiz özel mesleki eğitim veren okulu, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Teknik Koleji’nde devam eden yapım çalışmalarında sona yaklaşıldı. Merkezi derslik ile 4 farklı atölye binasındaki tadilat ve modernizasyon işleri yüzde 75 oranında tamamlanırken, uluslararası standartlardaki çok amaçlı spor salonu, tırmanma duvarı ve halı sahadaki tüm imalatlar aylar öncesinde bitirilip kullanıma hazır hale getirildi. Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, 6 yıllık rüyaları olan okul için ön kayıtların başladığını duyurdu. Sadece 240 kişilik kontenjan bulunan bu kolej Türkiye’nin gözdesi olmaya aday. Bu kolej ara elaman sorununu çözecek. Ve bu okulu bitiren gençlerimizin her birinin işi hazır olması yeni bir çığır açacak.