EKMEĞE ZAM KAPIDA

Antalya’da artan girdi maliyetleri, un ve maya zammının ardından fırıncılar ekmek fiyatlarında zam talep etti. AESOB tarafından hazırlanan ve Ticaret Bakanlığı’na gönderilen talep onaylanırsa Antalya’da haziran ayı itibarıyla ekmek 4 liradan satışa sunulacak.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

Antalya Esnaf Odaları Birliği (AESOB) tarafından artan maliyetler nedeniyle ekmek fiyatlarında talep edilen zamlara ilişkin “Ekmek Fiyat Tespit Komisyonu Toplantısı” gerçekleştirildi. Fırıncıların yaşadığı sıkıntılar üzerine ekmek fiyatlarında yüzde 30’luk bir artışın değerlendirildiği ve 4 Türk lirası fiyat belirlendiği toplantı sonrası hazırlanan talep, Ticaret Bakanlığı’na gönderildi. Talep onaylanırsa ekmek fiyatlarında beklenen zam Haziran ayında uygulamaya konulacak.

“FIRINCI ESNAFI ZORLANIYOR”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Murat Ülger, fırıncı esnafının artan girdi maliyetlerine karşı yaşadığı sıkıntılar nedeniyle zam talebinde bulunduklarını anlattı. Ülger, geçtiğimiz günlerde fırıncılara yönelik düşük maliyetli un temininin sona erdiğini ifade ederek, “Un fiyatları 470 Türk lirayı buluyor. Maya ise 350 lira oldu. Diğer maliyetler ve her geçen gün ürünlere gelen zamlar üretici olarak artık fırıncı esnafını zorluyor. Bizler de bu kapsamda AESOB olarak bir karar aldık ve bakanlığımıza sunduk” diye konuştu.

“KAÇINILMAZ BİR ZAMDI”

Alınan zam kararının fırıncılara kar yaptırmadığına dikkati çeken Ülger, “Ekmek fiyatının 4 liraya çıkarılmasını talep ettik. Bu kaçınılmaz bir zamdı. Ancak bu karar şu an bile fırıncı esnafını kurtarır seviyede değil. Vatandaşlarımız ekmek zamlarına tepki gösteriyor ancak fırıncılarımızın esnaf olduğunu, kira, elektrik, su ve işçi çalıştırdığını unutmamalıyız. 210 gram ekmek için 4 lira talep ediliyor. Fırıncılarımız artık ekmekten para kazanmıyor. Günü kurtarmaya çalışıyor. Bu konuda devletimizin mutlaka fırıncılara yönelik maliyetlerde düşüşe gitmesi gerekiyor ki, ucuza ekmek yedirebilelim” ifadelerini kullandı.

“HOŞGÖRÜ İLE KARŞILANMAK İSTİYORUZ”

Antalya Ticaret Sanayi Odası ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Totoş ise zam talebinde un ve mayaya gelen zamların üzerine, una yönelik verilen desteğin sona ermesinin de etkili olduğunu söyledi. Totoş, şunları kaydetti:

”Yeni gelen zamla un fiyatı çuval başı 40 Türk lirası oldu. Biz de talepte bulunmak zorunda kaldık. Yüzde 30 civarında bir zam olmasını istedik. Zamların en yakın zamanda uygulanması gerekiyor. Bizim girdilerimizdeki artışa bakılarak hoşgörü ile karşılanmak istiyoruz.”