EKLEM HASTALIKLARINA 'ARTROSKOPİK' ÇÖZÜM

Kişinin hareketlerini kısıtlayarak yaşam kalitesini düşüren diz çapraz bağların yırtılması, menüsküs yırtıkları, eklem kıkırdaklarındaki hasarlar ve eklem zarı hastalıkları, artroskopik cerrahi açık ameliyata göre daha kısa sürede iyileşme sağlıyor.

Selma KUNAR

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Emre Ağar, yüksek çözünürlüklü kamera ve monitör yardımı ile eklem içi dokuların teşhis ve tedavi amaçlı incelenmesini sağlayan cerrahi bir girişim olan artroskopi yönteminin hastaya avantajlar sağladığını belirtti. Eklem içinin görüntülenmesini sağlayan artroskop cihazının eklem içini aydınlatarak büyütüp bu alanda bulunan yaralanma ve hastalık tanısının net olarak konulmasını sağladığını kaydeden Op. Dr. Emre Ağar, ekleme iki küçük kalem büyüklüğünde aletlerle girilen atroskopi ameliyatında çok az doku hasarının olduğunu söyledi.

Op. Dr. Emre Ağar, açık cerrahiye göre kesi yerinin küçük olması, sağlam dokular zarar görmediği için iyileşme sürecinin hızlı olması, ağrının daha az olması, hareket kısıtlılığı ve enfeksiyon riskinin daha az olması ve günlük yaşama dönüşün daha hızlı olmasının hastaya avantaj sağladığını da sözlerine ekledi. Hastanın ameliyattan 3 ay sonra engelsiz alanlarda koşu yapılabileceğini, 6 ay sonra voleybol, basketbol gibi sporlara başlayabileceğini kaydeden Op. Dr. Emre Ağar, eğer fizik tedavi ihtiyacı olursa da bu planlamanın doktor tarafından belirleneceğini belirtti.