EKİLİ ALANLARDA DRONE İLE İLAÇLAMA

Antalya'nın Serik ilçesinde zirai alanların drone ile havadan ilaçlanması dönemi başladı. Girişimci Mustafa Çimen, "Normalde araçla yapılan ilaçlamada yüzde 40 fayda sağlayan ilaçlamayı biz drone ile yüzde 90 fayda ile çiftçimize sunuyoruz" dedi.

Serik'te çiftçilik yapan girişimci Mustafa Çimen, satın aldığı drone ile ekili alanların ilaçlamasını yapıyor. 10 litrelik ilaçlama deposu ile bir kalkışta 16 dekarlık arazide bulunan tarım ürününün ilaçlamasını gerçekleştiren drone sayesinde yüzde 40 olan araçla ilaçlamaya oranla yüzde 90 fayda sağlanıyor. Drone ile ilaçlamada hem ilaç masrafı hem de zamandan tasarruf sağlanıyor.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Mustafa Çimen, "Tarımsal inovasyon zirai ilaçlama ile çiftçimize havadan ilaçlama hava yolu ile ilaçlama, 'İstikbal göklerdedir' sözünden yola çıkarak drone ile ilaçlama yapıyoruz. Normalde araçla yapılan ilaçlamada yüzde 40 fayda sağlayan ilaçlamayı biz drone ile yüzde 90 fayda ile çiftçimize sunuyoruz. Drone bir kalkmada 16 dekar alanı ilaçlamaktadır. 16 dekar alanı 6-7 dakika içerisinde tamamlıyor. Drone ile ilaçlanan yerlerde mahsulden yüzde 10 kaybı önlüyor. Yüzde 30- 35 de ilaçtan tasarruf toplamda ise yüzde 45 civarında çiftçimize verimlilik sağlıyor. Drone ilaçlama sırasında ilacı bittiğinde bulunduğu alanı belirliyor ve kalktığı noktaya geri dönüyor. İlaç yüklemesi yaptığımızda da kaldığı yerden devam ediyor. Bizim amacımız yenilikleri ülkemize getirmek. Akdeniz Bölgesi'nde drone ile ilaçlama yapılan yer yok" dedi.

Belek bölgesinde çiftçilik yapan Süleyman Mecek de "Eskiden günlerce ilaçlama ile çamurda uğraşılırdı. Şimdi teknoloji sayesinde ilaçlamayı drone ile yaptırıyoruz. İnşallah bu teknoloji daha da gelişir. Her şey kolaylaşır" diye konuştu.

DHA