EĞİTİM ÜZERİNDEN 'ALGI' OPERASYONU

Suriye, Afgan ve Irak uyruklu öğrencilerinin ortaöğretime başlama talimatı üzerine provakasyonlar gecikmedi. Yıllardır eğitim hakkından yararlanan yabancı uyruklu öğrencilerin, böyle bir eğitimi ilk defa alıyormuş gibi gösteren bazı kesimlerin tutumu tepki çekti.

Yıllar öncesinde her ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de eğitim hakkından yararlanan yabancı uyruklu öğrenciler bulunuyordu.  Ulusal basında ve sosyal medya platformlarında çıkan haberlerle, algı operasyonu yeniden başladı. Suriye, Afgan, Irak uyruklu öğrencilerin okullara kayıtlarının yapılıp, Türk öğrencilerin haklarının gasp edildiği söylemi muhalif medyanın abartılı söylemleri olarak adlandırıldı.

EĞİTİM HAKKI EVRENSELDİR

Öte yandan, burada yaşayan insanların çocuklarının eğitim almaları uluslararası anlaşmalarla ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 26.maddesinde yer alan hükümlerine göre, zorunlu ve verilmesi gereken temel hakları kapsıyor. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da, bu haktan yararlanabiliyor. Yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan yasal prosedürün aynısı Suriye, Afgan, Irak uyruklu öğrencilere de uygulanacak. Dışarıdan yansıtıldığı gibi geçici vatandaşlık numarası, denklik belgesi, ikametgahı olmayan hiçbir öğrenci elini eğitim kurumlarına kayıt yaptıramayacak.

HERKESİN OKUMA HAKKI VAR

Türkiye’de yaşamayı kabul eden, yasalar çerçevesinde oturma izni almış olan yabancılar, eğitim sistemiyle Türkiye eğitimine entegre olacak. Yalan ifadelerle gündemde algı yaratmaya çalışılması ve ırkçılık eylemleri tepki çekti. Yaşama ve yerleşme hakkından yararlanmak isteyen insanları eğitim hakkından mahrum bırakmanın uluslararası hükümlere de aykırı olduğu görüldü. Yabancı bireylerinde okuma hakkı olduğu ve ilk defa uygulanan bir sistem olmadığı gerekli merciler tarafından kanıtlandı.