EĞİTİM ŞART MI?

 Bir insan vardır, çenesi dikiş makinası gibi işler. Belki bin tane cümle kurar ama hem can sıkıcı hem de boştur. Bilgisi olmayıp fikri olan, ömrü hayatında Cin Ali’den başka kitap okumamış bir insan.

***

Fakat bir insan daha vardır ki, köşe taşı gibi oturaklıdır. Sen de konuş diye rica minnet edersin. Ağzından çıkan cümlelerde derin ders ve hikmetler vardır. Sözleri canlara şifa, yaralara merhem ve Şeyh Sadi hazretlerinin sözleri gibi kulaklara küpedir.

***

Bilginin güç olduğu günümüzde kendimizi geliştirmek bizim elimizde. Kötü uyarıcılarla kuşatılmış bir gençliğimiz var, onlara bunları anlatmak bizim görevimiz. Kırmadan, incitmeden elimizden geldiğince.

***

Gençlerimiz maalesef sanal bir dünyada yaşatılıyor, gerçek dünyadan bihaber yaşıyorlar. Ellerindeki tablet ve telefonlardan başlarını kaldıramıyorlar. Hayatın gerçekleriyle karşılaştıkları zaman çok savunmasız kalacaklar.

***

Girdikleri imtihanlarda paragraf okumayı bile başaramıyorlar. Ama yeni nesil soru deyin ama akıllı soru deyin; ne derseniz deyin kendi dilinde okuduğunu anlamayan bir neslimiz var.

***

Bu durum sadece onların suçu değil bu arada. Tabii ki onları bu duruma götüren sistematik bir düzen var tüm dünyada. Ama akşam eve gelince ‘gün boyu çalışıp yoruldum, ben de biraz nefes alayım’ diyen anne baba da suçludur.

***

Sen de balkona oturup eşinle hiç konuşmadan elinde telefonla yatana kadar vakit geçirirsen çocuğun suçu ne. Çocuklar kendi odasına çekiliyor, aile bir arada değil. Şu anki yaşamlar maalesef böyle.

***

Sen çocuğunu başından atmayı kâr saysan da birileri onlarla ilgileniyor şu an. Sen çocuğunu takip etmezsen birileri de onları istediği gibi eğitiyor. Sonuçları çok tehlikeli bir gidişat var.

***

Ailede küfürlü, kötü konuşma, şiddet ve cinsellik ile ilgili hiçbir şey yokken tüm çocuklar aynı dili konuşuyor. Bu durum evde, sokakta ve dijital dünyada son hızıyla ve gittikçe artarak devam ediyor.

***

Çocuklar sizce küfrü, şiddeti, cinselliği nerden öğreniyor? Küçücük çocuklar silahlı birini öldüren adam resmini çizmeyi nerden biliyor? Dedim ya sen çocuğunla yeteri kadar vakit geçirmez ve ilgilenmezsen birileri onları eğitir.

***

Bu kadar insan, bunca bilgi işlem gücünün çocukları ekran başına sabitlemek için neler yaptığını bir düşünün. Bugünkü tabirle dijital dünyada binlerce insan senin düşünmediğin çocuğunun eğitimini üstlenmişse bu işte bir terslik yok mu?