EDEBİYAT YAPMAYIN!

Geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamu kurum ve kuruluşlarına bir genelge göndererek tasarruf tedbirleri alınmasını, şatafatlı ve lüks harcamalardan uzak durulmasını istedi.

****

Oldukça yerinde ve isabetli bir genelge olduğu için vatandaş olarak memnuniyetle karşıladık.

Kurum ve kuruluşların azami derecede bu genelgeye dikkat edeceğini de düşündük açıkçası. Çünkü günümüzdeki ekonomik sıkıntıların vatandaşın adeta belini büktüğü bir dönemde olması gereken bu dedik.

****

Çünkü seçimlerden önce de “Millet aç kardeşim” diye meydanları inletenlerin de söylemlerine vatandaş hak vermiş ve çektikleri sıkıntıları her platformda dile getirmeye çalışmışlardı.

***

Özellikle seçimlerden sonra da her gün kimilerine göre güncelleme (!), kimilerine göre zamlarla uyanınca adeta kambur gezmeye başladık.

***

Elbette dünyanın yaşadığı genel sıkıntılar içinde bizim de etkileneceğimizi, herkesi etkileyen bu durumun asrın felaketini yaşamış bir ülke olarak bizim de içimizden geçeceğini tahmin ediyorduk ama son dönemlerdekiler biraz fazla ağır oldu.

***

O ağırlık vatandaşı öylesine etkiledi ki herkes “artık yeter kardeşim hep mi biz kemer sıkacağız, hep mi biz diş sıkacağız. Birazda başımızdakiler, bizi yönetenler kemer sıksın, şatafatlı hayattan vazgeçsin, gösterişli yaşamlarını terk etsin” gibi söylenmeye başladılar.

***

Hatta söylenme değil yüksek sesle dile getirme boyutuna getirdiler ki bu duruma Bakan Mehmet Şimşek kayıtsız kalamayarak genelge yayınladı.

***

Fakat genelgeye uyan var mı?

Yılladır klasik hale gelen bu tür genelgeler sadece kağıt üzerinde kalıyor maalesef. Gerek muhalefet gerekse iktidar partisi yetkilileri, onların partilerinden seçilen belediye başkanlarının “Bir kulağından girip diğerinden çıkıyor” misali öyle bir genelge hiç yokmuşçasına hayat devam ediyor.

***

Mesela bakın bugün Geleneksel Feslikan Yağlı Pehlivan güreşleri var. Bir saatlik yolda neredeyse her 100 metrede afiş var. “Pehlivanlarımıza başarılar dilerim” diye.

Eyvallah aldık kabul ettik başarı dileklerinizi de yahu Sayın Semih Esen, Sayın Muhittin Böcek ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bu kadarı fazla değil mi?

***

Bunu böyle yazdım diye bu konu sadece bu isme mahsus bir durum mu?

Asla değil.

O yüzden vatandaşın tüm siyasilere iktidar muhalefet ayrımı yapmadan isteği ne biliyor musunuz?

“Bize edebiyat yapmayın kardeşim”