Ebeveynlere ‘ilgi gösterin’ uyarısı

Psikolojik Danışman Yunus Kaymakçı, ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarını tespit etmekte zorlandığını belirterek “Ailelerin çocukların ilgi alanlarına odaklanmaları gerekli” dedi.

Psikolojik Danışman Yunus Kaymakçı, çocukların ihtiyaçlarını tespit etmekte zorlanan ailelere seslenerek dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda uzmanların teşhis koyması gerektiğini söyledi. Çocukların ilgi alanlarının belirlenmesi ve uzman yardımı alınmasının önemini vurgulayan Kaymakçı, ailelerin çocuklarının potansiyelini anlamaları ve sevdikleri işi yapmalarını desteklemeleri gerektiğini belirti. Kaymakçı, meslek seçiminde para ve çalışma koşullarının değil, çocuğun ilgi alanlarına uygun meslekleri tercih etmesinin önemine dikkat çekti.

 Ailelerin çocuklarına derslere olan en ufak bir ilgisizlikte dikkat eksikliği teşhisi koymalarının doğru olmadığına dikkat çekerek dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun bir rahatsızlık olduğunu,  bu teşhisi uzmanlarının koşması gerektiğini söyledi.  Çocukların ihtiyaçlarını uzmanlara bırakmanın önemine değinen Kaymakçı, “Aileler bu konuda tabi kendilerince bir savunma mekanizması geliştiriyorlar ama çocuklarla ilgili. Çocuğun ihtiyacı olan şeyleri aslında tespit etmek lazım. Aileler bunu ıskalıyor diye düşünüyorum. Çünkü benim çocuğumun işte dikkat problemi var. O yüzden bir dikkatini verse çok başarılı olur gibi ifadeler kullanıyorlar. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu aslında bir rahatsızlık literatürde olan bir rahatsızlık. Bu tanılar bizim kendimizin koyacağı bir şey değil, dikkat eksikliğiyle ilgi eksikliğini karıştırıyorlar” dedi.


İLGİ ALANLARINI TESPİT ETMELİ

Çocukların sevdiği işi yapmanın önemli olduğunu belirten Kaymakçı, “Bu yaşlarda çocuklar daha çok ilgi duyduğu alanlara yönelirler. Eğer ilgi problemi varsa; çocuk fazla ilgi göstermez ve o alanda başarılı olması da beklenemez. Bunu biraz daha netleştirmek lazım. Dikkat eksikliği sevdiği alanda da gerçekleşen bir durum. Yani bir öğrenci mobil oyunlar oynayıp sonuna kadar pür dikkat bunu devam ettiriyorsa burada aslında dikkat dağınıklığı ile ilgili bir problemi yoktur. Ama matematiğe karşı ilgisi az ise matematikle ilgili demek ki ilgi eksikliğinden dolayı o alana karşı biraz daha az mesafeli. Biraz daha sevdiği alanlara yöneldiğinde ister istemez matematikle ilgili başarısı da düşecektir. Bunu biraz karıştırıyoruz. Bunu bir netleştirmek lazım” dedi


UZMANDAN YARDIM ALINMALI

Psikolojik danışmanlar ve okuldaki rehber öğretmenlerle işbirliği yapmanın faydalı olacağını vurgulayan Kaymakçı, çocukların kendi potansiyellerini tanıması ve ailelerin onlara zorlayıcı beklentiler koymaması gerektiğini belirterek, “Öncelikle çocuğun kendini bir tanıması lazım. Ailenin de çocuğunu tanıması lazım. Aile çocuğundan istenmeyen beklenilmeyen olası hedefler yani ulaşılması gereken zor hedefler koymaması gerekiyor. Yani işte o yüzden benim çocuğum doktor olacak, Bu çocuğun doktora karşı ilgisi yoksa benim çocuğum işte mühendis olacak, mühendislik alanlarına ilgisi yoksa bu çocuğu siz zorladığınız zaman bir yere kadar götürebilirsiniz. Onun haricinde bir yerde tıkanır. O yüzden sevdiği işi yapması çok çok önemli” diye kaydetti.


İNSAN SEVDİĞİ İŞİ YAPMALI

Kaymakçı, meslek seçiminde para ve çalışma koşullarının ikinci planda olması gerektiğini, asıl önemli olanın çocuğun ilgi alanlarına, kişiliğine ve karakterine uygun meslekleri tercih etmesi olduğunu dile getiriyor. Bu sayede, toplumda daha sağlıklı bireylerin yetişeceğini dikkat çeken Kaymakçı, “Hangi meslekte olursa olsun mesleğini sevmeyen insan karşı tarafı da mutsuz eder. Ömrünün yarısından fazlası bir öğrencinin bir şey değil, bir kişinin iş yerinde geçiyor.  Ben eşimle çocuklarımdan daha fazla öğrencilerimi görüyorum. O yüzden sevdiği bir işte çalışması bu hayatı şekerleştirir, lokumlaştırır” diye konuştu.