E-TİCARET BÜYÜYOR

Dijitalleşen dünyada e- ticaret sektörü her geçen gün yükselmeye devam ediyor. TÜİK’ten yapılan 2021 e-ticaret verileri de bu gerçeği ortaya koyuyor. 2021 verilerine göre Türkiye’de e-ticaret hacmi yüzde 69 artarak 381.5 milyar lira oldu.

Özge Toptaş/Rabia Demirok

Dijitalleşen dünyada hayatın her alanındaki alışkanlıklar hızla değişiyor. Bu değişim en yoğun etkiyi de e-ticaret sektöründe kendisini gösteriyor. Hızla yayılan e-ticaret ise en çok giyim ve elektronik sektöründe kullanılıyor. Tüketicilerin büyük bir kısmı online alışveriş sektörünü kolaylık olarak görürken, bazı vatandaşlar ise dolandırılma endişesiyle e-ticaret imkanlarından uzak durmayı tercih ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) açıklanan verilere göre, 2021 yılında Türkiye’de e-ticaret hacmi yüzde 69 artarak 381.5 milyar TL olarak gerçekleşti. E-ticaretin genel ticarete oranı ise 2021 yılında yüzde 17.7 olarak gerçekleşti.  Türkiye’de 2021 yılında gerçekleşen e-ticarette kişi başına düşen harcama ise bir önceki yıla göre yüzde 69 artış göstererek 4.749 Türk lirası olarak açıklandı.

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan vatandaşlar ise ikiye bölündü. Kimi e-ticaretin zamandan tasarruf sağladığını söylerken kimi ise bir ürünü görmeden alamayacağını ifade etti.

“İNTERNET DAHA UCUZ”

Gülsüm Türkmen açıklamasında internet ortamında fiyatların daha uygun olduğunu ifade ederek, “Alacağım ürünü mağazadan almak daha güzel ama internette daha ucuz olduğu için internetten sipariş vermeyi tercih ediyorum. Mağazadan aldığım bir ürün fiyatına internetten birkaç ürün alabiliyorum” diye konuştu.

KİMİNE GÖRE ZAMAN KAYBI

E-ticaret ortamının zaman tasarrufu sağladığını belirten Damla Balçık da, “Sürekli çalıştığım için akşam evden alışveriş yapabilmek çok daha kolay oluyor. İhtiyaçlarım için çıkıp gezerek ürün aramak zaman kaybına neden oluyor” dedi.

“HATALI VEYA BOZUK GELEBİLİYOR”

Mehmet Uysal ise e-ticaretin riskli olduğunu vurgulayarak, “Ben e-ticareti pek tercih etmiyorum. Alacağım ürüne bakmam, incelemem ve dokunmam gerekiyor. Bazı ürünler hatalı veya bozuk geliyor. Mağazadan görüp almak daha garanti geliyor” ifadelerini kullandı.