DÜŞÜNDÜREN ÖZLÜ SÖZLER

İnsan ve İslamlık yolunda hizmet olmadan himmet olmaz. Bize sadece para değil mübarek İslam büyüklerinin dua ve himmeti şarttır. İslam büyüklerinin yolunda gitmeden anne ve babaya yardımcı olup onların duasını almadan hem dünyada huzur bulamayız hem ahirette, cennet yüzü göremeyiz.

Ne acı ki bugünkü neslin bir kısmının böyle bir düşüncesi, fikri dahi yok. Rabbe ibadet ve anne babaya hizmet etmek onların lügatında bulunmaz. Öncelikle çocuklarımızı ve gençlerimizi eğitmeliyiz ki geleceğimizi bu şekilde kurtaralım.

Ehl-i Sünnet üzere yaşayan, Kur’an-ı Kerim okuyan Müslümanın ağzı mübarektir. Hiçbir kimseye senin ağzına yalan yakışıyor diyemez. Dürüstlük günlük hayatta da hepimize lazım olan bir haslettir.

Aç aman bilmez, çocuk zaman bilmez. Şu dünyada çalışan da yer çalışmayan da. Çünkü açık ağız aç kalmaz. İnsan yiyince aç karnı doyar fakat gözü doymaz. Aç tokun gözüne bakmakla doymaz.

Bazı insanlar dışa sert, içe -aileye- yumuşaktırlar. Çünkü aç kurt bile komşunu dalamaz. Her eş birbiri ile uyum sağlayamaz. Kader tedbirle değişmez. Dünya bir kararda durmaz, haram malda fayda olmaz. Perişan etmeyen perişan olmaz.

Vicdanı olan yanlış yola gidene, sen doğru gidiyorsun diyemez. Hz Allah için yapılan işin sevabı zayii olmaz. Bazıları eşi ölünceye kadar dili ile ona eziyet eder. Çünkü bazıları nimetin kıymetini elinden çıkmadan bilmez.

Halk arasındaki her gelenek doğru olmayabilir, zira bazı geleneklerle gerçekler birbiri ile uyuşmaz. Akan su yosun tutmaz, delik cepte para durmaz. Herkes acı biber yiyemez, acı sözlünün eşi bile onunla ömür boyu geçinemez.

Kulun kula kulluk etmesi yakışmaz. Zira hizmetkara hizmet edenin değeri olmaz (3750). Ölüm gelip çatınca pişmanlık fayda vermez (1371). Bu dünya malı acı su gibidir. İnsan ne kadar içse kanmaz, dili bile ıslanmaz (1408). Yusuf Has Hacib

İhtiyaç duyulan şeyin süsüne bakılmaz, ihtiyaç duyulan şeye paha biçilmez. Şahsiyetini kaybetmiş insanın sözüne bakılmaz, itibar edilmez. Dili mahsun olanın kalbi mahsun olmaz. Zaman durmaz, fırsat beklemez.

DURUŞUN ÖNEMİ

Basiret sahibi ve ihtiyatlı kimse daima ciddiyet üzere olur ve kimseyle alay etmeye ve şakalaşmaya meyil etmez. Duruş her zaman önemlidir, insanlar size müsaade ettiğiniz kadar yaklaşabilir. Toplumdaki duruşunuzu siz belirlersiniz.