DURUŞ BOZUKLUĞUNU GÜZELLEŞTİREN 6 ÖNERİ

Uzun süre aynı pozisyonda çalışmak, bacakları çaprazlayarak pozisyon değiştirmeden oturmak, gebelik, obezite, yaşlanma, kas zayıflıkları, yüksek topuklu ayakkabılar, gergin kaslar ve azalmış esneklik ile olumsuz çalışma koşulları, omurgayı yaralanmaya yatkın hale getiriyor ve duruş bozukluna neden oluyor.

Duruş pozisyonu omurga sağlığını etkiliyor 

Bu nedenle de sırtta, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ağrılar görülüyor ve doğru postür açısından zaman kaybetmeden çözüm aramak gerekiyor. Yani postür, vücudun yerçekimi ile dinamik dansıdır. İnsan yerçekimine karşı dik pozisyonda hareket etmek üzere tasarlanmış bir makine gibidir. Postür kişinin vücut tipine, genetik özelliklerine, ırk ve cinsiyetine, mevsimlere, ekonomik duruma göre de değişiklik gösterir. Kötü beslenen bir kişi vücut kısımlarını alışkanlık olarak doğru pozisyonda tutmak için gerekli enerji ve kas dayanıklılığına sahip olamamaktadır.

Doğru postür organların daha iyi çalışmasını sağlar

Ayakta durma, oturma, yatma veya hareket sırasında farklıdır. Örneğin ayakta dururken baş dik, göğüs ileride, karın içe çekik şekilde olmalıdır. Bu estetik bir görünüşten çok vücut kısımlarının birbirleriyle ilişkilerini ayarlayan, organ, kol ve bacakların en az enerji tüketerek fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan bir duruştur. Bu sayede daha mutlu, güvenli, kontrollü, genç ve zarif görünmek mümkündür. Yerçekimine karşı daha az enerji sağlanır yani daha az yorularak hareket edilir. Spor yaparken veya müzik aleti çalarken daha iyi performans gösterilebilir. Doğru duruş, duygulanım ve hisleri etkilediği için ve kişilerin daha iyi hissetmesini sağlar ve doğru duruş ile organ sistemleri daha iyi çalışmaktadır.

Doktor kontrolünde doğru egzersiz gerekli

Kişi bazen kendini ayna karşısında ya da bir fotoğraf karesinde; başı önde, omuzları yuvarlak, sırtı kambur, daha kısa, öne bükülmüş ve hantal bir görünümde bulabilir. Bu durum; uzun süre aynı pozisyonda çalışmak ve bacakları çaprazlayarak ara vermeden oturmak gibi eylemlerin, omurgayı yaralanmaya yatkın hale getirmesinden kaynaklanır. Güçlü bir omurgaya tekrar sahip olmak için hızlı bir çözüm olmasa da kişiye özel doğru egzersizlerin yapılması 1-2 hafta sonunda etkisini gösterir. Bu süre içinde farkındalık, özveri ve tutarlılık şarttır.

KUTU

Doğru postür için…

  1. Her gün, gün boyunca omurgadaki eğrilik dengeli tutulmaya çalışılmalıdır.
  2. Uzun süre aynı postürde durulmamalıdır.
  3. Sert bir yatakta boyun çukurunu destekleyecek bir yastıkla yatılmalıdır.
  4. Objeleri kaldırırken ve koyarken dizler bükük olmalı, ağır objeler iki el kullanılarak ve vücuda mümkün olduğunca yaklaştırılarak taşınmalıdır.
  5. Rahat ve giyip çıkarması kolay ayakkabılar tercih edilmeli, uzun süreli ve sık sık yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçınılmalıdır.
  6. Düzenli egzersiz yapılmalıdır.