Durgun: Sosyal güvenlik eşitsizliği giderilmeli

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, Antalya'nın tarım başkenti olduğunu belirterek, seracılığın ve örtü altı yetiştiriciliğin sürdürülebilirliği için çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde MHP Grubu adına söz alan Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı kurumların bütçesi üzerine konuşma yaptı.


SU KAYNAKLARI KRİTİK ÖNEMDE

Tarım sektörünün Türkiye'nin stratejik üstünlüğü olduğunu vurgulayan Durgun, küresel ısınma ve su kaynaklarının azalmasının tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, "Su kaynakları tarım sektörü için hayati öneme sahiptir. Türkiye, su kaynakları açısından zengin bir ülke değil ancak mevcut kaynakların en verimli şekilde kullanılması gerekiyor. Damla sulama yatırımları desteklenmeli ve Türkiye Su Enstitüsü'nün Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla kaynak ayrılmalı" dedi.


ÇİFTÇİLERİN YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ

Tarım sektörünün yüksek maliyetler nedeniyle zorluk yaşadığını ifade eden Durgun, özellikle gübre, mazot, ilaç ve tohum gibi temel girdilere sağlanan desteklerin artırılması gerektiğini söyledi. Antalya’nın seracılık ve örtü altı yetiştiriciliğin başkenti olduğunu hatırlatan Durgun, "Antalya tarımı, sadece ülkemizin değil, dünya pazarlarının ihtiyaçlarını karşılıyor. Ancak bu başarıyı sürdürülebilir kılmak için çiftçilerimizin üzerindeki maliyet yükünü azaltmalıyız" diye konuştu.


TÜRKİYE, BAL ÜRETİMİNDE LİDERLİĞİNİ KORUMALI

Durgun, Türkiye’nin bal üretiminde dünya sıralamasında ikinci olduğunu belirtti. Çam balı üretiminin yüzde 90’ının Türkiye’de gerçekleştiğini ifade eden Durgun, "Bu başarıyı sürdürebilmek için arıcılık sektörüne yönelik desteklerin artırılması, orman yollarının iyileştirilmesi ve kovan başına verilen destek miktarlarının artırılması gerekiyor. Kadınların ve gençlerin arıcılık sektörüne yönlendirilmesi de kırsal kesimde istihdamı artıracaktır" dedi.


ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

Ziraat fakültelerinden her yıl 5 bine yakın mezun verildiğini hatırlatan Durgun, bu mezunların büyük bir kısmının iş bulamadığını ya da meslek dışı alanlarda çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Durgun, "Tarımsal eğitim olumlu bir gelişme ancak mezunların istihdamı için kamuda ve özel sektörde yeni alanlar açılması gerekiyor" dedi.


SOSYAL GÜVENLİKTE EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİ

Durgun, çiftçilerin sosyal güvenlik sistemindeki eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğini belirterek, "Çiftçi BAĞ-KUR’luların prim ödeme gün sayısı 9000’den 7200’e düşürülmeli ve diğer sigortalılarla eşitlenmeli. Ayrıca, prim borçlarını ödeyemeyen çiftçiler için faiz yükü olmadan bir yapılandırma yapılmalıdır" diye konuştu.


“ÇİFTÇİNİN DERDİ, BİZİM DERDİMİZDİR”

Konuşmasının sonunda çiftçilerin ülke ekonomisi ve geleceği için önemine vurgu yapan Durgun, "Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin de dediği gibi, çiftçilerimizin derdi bizim derdimizdir. Tarım sektörüne yönelik politikalarımızı bu anlayışla yapılandırmaya devam edeceğiz. 2025 yılı bütçesi milletimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

LİDER HABER TV- ANKARA