Dünyaya zeytinyağı Akdeniz’den gidiyor

Lider Haber TV’de Ziraat Yüksek Mühendisi Levent Özdemir‘in hazırlayıp sunduğu ”Toprağın Sesi” programına konuk olan Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya namıdiğer ”Zeytin Adam” zeytin yetiştiriciliği ve zeytin ürünleri hakkında konuştu. Özkaya, “Dünyada üretilen 3 milyon ton zeytinyağının yüzde 95’ini 8 Akdeniz ülkesi üretiyor” dedi.

Tarım sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden ve izleyicilerine aktaran ”Toprağın Sesi” programının bu hafta konusu zeytin ve zeytinyağıydı. Ziraat Yüksek Mühendisi Levent Özdemir‘in hazırlayıp sunduğu, her hafta cuma günü saat 19.30’da Lider Haber TV’de yayınlanan programın konuğu bu hafta, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya Nam-ı diğer ”Zeytin Adam” oldu. 


“7.5 MİLYAR İNSANIN ZEYTİNYAĞINDAN HABERİ YOK”

Akademik çalışmalarının tamamını Zeytin hakkında olan Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya; Levent Özdemir’in zeytin yetiştiriciliği ve zeytin ürünleri hakkındaki sorularına cevap verdi. Dünya’da 3 milyon ton zeytinyağı üretildiğine değinen Özkaya, ”Dünyada üretilen 3 milyon ton zeytinyağının yüzde 95’ini 8 Akdeniz ülkesi üretiyor. İşin ilginç tarafı, bu üretimin yüzde 75’i de bu ülkelerde tüketiliyor. Yani, dünyada 7.5 milyar insanın zeytinyağından haberi yok” dedi.


“HERKESE ZEYTİNYAĞI YEDİREMİYORUZ”

Ülkemizde 190 milyon zeytin ağacının olduğunu söyleyen Özkaya, “Biz toplum olarak zeytini katık olarak tüketiyoruz. Oysa zeytinyağının içinde yer alan yararlı maddeler zeytin meyvesinin içinde yok. Biz herkese zeytinyağı yediremiyoruz, ürettiğimiz zeytinyağı miktarı 300 bin ton. Ülke olarak 1.5 milyon ton zeytinyağı üretecek kadar alanımız da var. Ben insanlara ‘zeytinyağı tüketin diyeceğime’, zeytinyağının içinde yer alan ve sağlık içinde büyük öneme sahip minör bileşenleri anlatarak ‘Gıda Takviyesi’ olarak satmayı önemserim” dedi.


“ZEYTİN AĞAÇLARI TAŞINABİLİR'

Zeytin ağaçlarının taşınmasının çeşitli sebepleri olduğunun altını çizen Özkaya, “Bunlardan bir kısmı yol yapımıdır, baraj yapımıdır. Değişik amaçlarla zeytin ağaçları taşınabilir. Bunun yanında eski zeytin bahçelerini dönüştürmek için yeni bahçeler kurmak için daha yoğun üretim yapmak için özellikle İspanya'da başlayan bir zeytin taşıma süreci yaşanıyor. İspanya'da yaşlı zeytin ağaçları bahçelerden sökülüyor ve zeytin ağaçları peyzaj amaçlı kullanılacak şekilde yeniden başka yerlere dikiliyor” diye belirtti.

“TEKNİĞİNİ İYİ BİLMEMİZ LAZIM”

Taşıma sırasında dikkat edilecek bazı hususlar olduğunun altını çizen Özkaya, “Özellikle zeytin ağacının toprak altındaki yumrusuna dikkat edip korursak zeytin ağacı çok rahat bir şekilde taşınabilir. Ağacın bakımını yaparsanız, meyve vermeye de devam eder. Hangi şartlar altında taşımanız gerektiğini iyi bilmeniz lazım, tekniğini iyi bilmemiz lazım. İspanya'da, İtalya'da yaşlı zeytin ağaçlarında önemli bir dönüşüm görüyoruz. Eski ağaçlar peyzaj için kullanılıyor, yerlerine genç fidanlar dikiliyor. Örneğin İspanya, yoğun üretim olduğu için yeni bodur zeytin bahçeleri kurmak için uğraşıyorlar. Bunun için mevcut yaşlı ağaçları söküp yerine yeni bodur ağaçlar diken çiftçiler var" diye konuştu.


ÇİFTÇİLERE ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ

Kaliteli ve katma değeri yüksek zeytinyağının elde edilebilmesi ve çiftçilerinde para kazanması için ‘İsmine doğru’ zeytin çeşitlerinin üretilmesi gerektiğine değinen Özkaya, zeytin yetiştiriciliğinde gübrelemeden hasada kadar olan süreçte çiftçilere yapılması gereken işlemler konusunda önemli bilgiler de verdi.