Dünyanın gözü Bayraktar TB2’de

Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerlileşme hamleleri meyvesini vermeye devam ediyor. Özellikle Baykar tarafından üretilen TB2 İHA ve SİHA’lar tüm dünyadan talep görüyor. Şu ana kadar 22 ülke Bayraktar TB2 ve 4 ülke ile AKINCI ihracatına yönelik sözleşme imzalandı.

Türk savunma sanayisinin gözde araçlarından TB2 İHA VE SİHA’ların başarılı operasyonlardaki etkisi dünyanın dört bir yanında yankı buluyor. Her geçen gün bu hava araçlarını satın alan ve almak isteyen ülke sayısı giderek artıyor.

AYDA 20 ADET ÜRETİLİYOR

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, TB2 SİHA’nın üretim kapasitesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. BAYRAKTAR TB2 SİHA’dan başlangıçta ayda 1 adet yapıldığını belirten Bayraktar, bu rakamın şu anda 20’ye çıktığını açıkladı.

ÜRETİM HATTI 3 YIL REZERVE

Mevcut siparişlerden dolayı üretim hattının 3 yıl boyunca rezerve olduğunu ifade eden Bayraktar, şu ana kadar 22 ülke Bayraktar TB2 ve 4 ülke ile AKINCI ihracatına yönelik sözleşme imzalandığını duyurdu. Son olarak bu ülkelerden biri de Bangladeş oldu. Bangladeş hükümetinin, Türk heyetiyle yaptığı görüşmeler sonucunda Bayraktar TB2 satın alımında anlaşmaya vardığı duyuruldu.

2021’DE 664 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Yapılan sözleşmeler kapsamında Bayraktar TB2 SİHA'ların teslimatları sürerken, 2021'de 664 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatı gerçekleştiren Baykar, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre savunma ve havacılık alanında en çok ihracat yapan firma oldu.

BAYRAKTAR TB2 ÖZELLİKLERİ

Bayraktar TB2, 27 saat boyunca havada kalabiliyor. 27 bin 30 feet irtifada uçuş gerçekleştiriyor. Operasyonlarda ise 18 bin feet yükseklikte uçuyor. Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip 4 adet MAM-L ve MAM-C füzelerini taşıyor. Yüzde 93 yerlilik oranına sahip TB2’nin yük kapasitesi 150 kilogram, maksimum kalkış ağırlığı ise 650 kilogram. Türk Silahlı Kuvvetleri için silahlandırılan sistem, keşif, sürekli havadan gözetleme, hedef tespiti ve imha imkanı sağlıyor.

HABER MERKEZİ