DÜNYA LİDERLERİ ANTALYA’YI SEVDİ

Devlet liderlerinin buluştuğu, küresel ve bölgesel meselelerin ele alındığı Antalya Diplomasi Forumu (ADF) ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Zirvesi (GDAÜ) ile ilgili Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve ATSO Başkanı Davut Çetin, Lider Gazete’ye özel değerlendirmelerde bulundu. Vali Yazıcı, “ADF, önümüzdeki yıllarda bütün dünyanın konuştuğu forumlardan bir tanesi olacak” ifadelerini kullanırken, Başkan Çetin ise, “Bu forum Antalya’nın ne kadar güvenli olduğunu bir kez daha gösterdi. Turizm için çok önemli bir forum gerçekleşti” diye konuştu.

Röportaj: Ahmet ARĞILLI, Mahsum ALTAŞ

Antalya'da geçen yıl yüz yüze yapılması planlanan ancak pandemi nedeniyle ertelenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde 3 gün boyunca devam eden diplomasi rüzgarının ardından noktalandı. “Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklaşımlar” temalı ADF’de devlet ve hükümet başkanı düzeyinde 11, bakan düzeyinde ise 47 katılım oldu. Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, zirve hakkında değerlendirmelerde bulunarak, forumun Antalya’ya katkısı hakkında önemli açıklamalar yaptı. Bölgesel ve küresel meselelerinin ele alındığı ve katılımcı devletler ile ikili ilişkileri geliştirildiği zirve hakkında konuşan Vali Ersin Yazıcı, Antalya adına mutlu olduğunu belirterek Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde ilk kez yapılan zirvenin başarıyla gerçekleştiğini söyledi.

DÜNYA KONUŞACAK

Forumla birlikte neden mutlu ve gururlu olduklarını açıklayan Vali Yazıcı, “Malum hepimizin bildiği gibi koronavirüs bütün dünyayı sarmış durumda ve pandemi koşullarında böyle bir organizasyonu bu büyüklükte yapmak gerçekten büyük bir başarı. Burada 11 tane devlet başkanı 47 tane Dışişleri Bakanı bulunuyor. Bunu sağlayan düzenleyen Dışişleri Bakanlığımız çok büyük bir iş başardı. Bizde yerel imkanlarımızla her türlü desteği sunmaya gayret ediyoruz. ADF, önümüzdeki yıllarda bütün dünyanın konuştuğu forumlardan bir tanesi olacak” dedi.

FORUM GİTTİKÇE BÜYÜYECEK

ADF hakkında olumlu izlenimlerini paylaşan Vali Yazıcı, “Hepimizin bildiği gibi ekonomi ile ilgili savunma ile ilgili sanayi ilgili dünyada değişik formlar var ama diplomasi formu ilk kez yapılıyor ve bunu bizim Dışişleri Bakanlığımız organize etti. Bu forum turizmin başkenti Antalya’da yapılıyor. Biraz daha onore olmuş olduk. Çünkü bu dünya çapında yapılan organizasyon ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda hemen hemen bütün dünyanın katılım sağlayacağı bir forum olacak” diye konuştu.

“GELECEK İÇİN ÜMİTLİYİZ”

Antalya’nın tanıtımı açısında ADF’nin öneminden bahseden Vali Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:

“Pandemi koşullarında 50’nin üstünde ülkenin katılımıyla yapılan bir organizasyon gerçekleşti. Önümüzdeki üç beş yıl içerisinde daha çok katılımın olacağını göreceğiz. belki de 150 - 200 ülkenin katıldığı ve Antalya’nın da bunu başarıyla yapabileceği Antalya’nın da bütün dünyaya tanıtılacağı bir organizasyon olacak. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Basın mensuplarımıza da teşekkür ediyorum. Antalyamız adına güzel bir şey gerçekleşiyor. Gelecek için çok ümitliyiz o yüzden çok sevinçliyim ve çok mutluyum gerçekten. Şehrim olarak Antalya olarak Antalyalılar olarak inşallah bunu layıkıyla üstesinden geldik başardık, daha büyükleri içinde hazırız diyorum.”

“DİPLOMASİ ANTALYA’DA KONUŞULACAK”

Antalya Diplomasi Forumu’nun Antalya açısında çok önemli bir forum olduğunu ifade eden ATSO Başkanı Davut Çetin ise, Antalya’nın hem güvenli olduğunu hem de tanıtmak için açısında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Başkan Çetin, “Burada dışişleri bakanları ve devlet başkanları var. O açıdan Antalya için çok verimli bir toplantı. Aynı zamanda da bundan sonra diplomasi formuyla, diplomasinin konuşulacağı yer artık dünyada Antalya olacak. Bu açıdan da ilerleyen yıllarda da bu formun devam etmesi Antalya açısında çok iyi olacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“TURİZMİ KESİNLİKLE GELİŞTİRECEK”

ADF’nin ekonomi açısında da Antalya’ya katkısı olacağından söz eden Başkan Çetin,  şöyle devam etti:

“Turizmi kesinlikle geliştirecek. Basının yaptığı yayınlarla Antalya’nın güvenli olduğu da anlaşılacak. Turizm açısından büyük faydası var. Ekonomi açısından ciddi faydası olacak turizme bağlı olarak. Türkiye’nin güvenilir olması, Türkiye’de bu toplantıların yapılıyor olması da tüm dünyada artık duyulmaya başlandı. Bizim bu G20 Zirvesi’nden sonra yaptığımız en önemli toplantılardan biri. O zaman Antalya’nın nasıl olduğunu güvenli olduğunu şehri çok iyi tanıtmıştık. Pandemi ile beraber bir süre ara verdik ama şimdi bunun yapılması ve pandemi döneminde olması gerçekten hem Türkiye açısından hem de Antalya açısından çok önemli.”

“YENİ BİR KAMPANYAYA BAŞLIYORUZ”

Türkiye’nin ve Antalya’nın güvenilir olduğunu burada göstermenin ve iyi anlatmanın öneminden bahseden Başkan Davut Çetin, “Zaten bu süreçte bize de büyükelçiler geldi. Daha önceki süreçlerde de vardı. Hep bunu anlatıyoruz. Antalya’nın tanıtımı açısından da bunu kullanmamız gerekli. Zaten bir pandemi yaşıyoruz. Geçen yıla göre bir miktar turizm sayımızda yükselme var ama bu yeterli değil. Bunun biraz daha üst seviyeye taşınabilmesi için hem iç turizmde hem de dış turizmde şu anda bizim bu tip toplantılara ciddi ihtiyacımıza var. İç turizmi de hiç göz ardı etmememiz lazım. Dış turizmle ilgili de ATSO olarak yeni bir kampanyaya başlıyoruz. 1 – 3 Temmuz tarihleri aralığında büyükşehirlerde de billboardlara çıkarak, dış turizmde artık Antalya’nın da kullanılması gerektiğini, Antalya’nın tercih edilmesi gerektiğini çok iyi anlatmamız lazım.” diyerek sözlerini noktaladı.