DÜNYA DEDİĞİN

Nasreddin Hocamıza demişler ki; ‘sen parayı çok sevdiğin için devamlı çalışıyorsun’. Hoca cevap vermiş; ‘sizin gibi kaba insanlara muhtaç olmamak için çalışıyorum’.

***

Birbirlerine düşmanlık yapan dostlar. Eloğlu veya elkızının ağzına bakarak anne, babasını ve kardeşlerini hedef aldıran kalenin içindeki hayırsız ve uğursuz dost. 

***

Sırf menfaatleri icabı boynumuza sarılan dış görüntüsü insan formunda, hakikatte yılan olan dostlar (!). Yani fırsatını bulunca sendelemeni, düşmeni bekleyen yılan gibi sokan, size zarar veren dostlarınız vardır.

***

Öyle iyi bildiğimiz insan vardır ki, hiç ortada bir sebep yokken sırf nefsine uyarak melek gibi eşini terk edip ahlaksız biri ile buluşup yuvasını yıkar. Gözü yaşlı birisi arkada kalırsa senin mutlu olma şansın var mı?

***

İşin daha da kötüsü eski huzuru, mutluluğu, saadeti olmadığı gibi içten içe yanar da yanar. Pişmanlığını anlatacak kimse de kalmamıştır etrafında. Eski eşi birle mutlu olurken yenisi binle mutlu olmaz.

***

O eski halinden eser kalmamıştır. Pişmandır ama çaktırmaz, istese de yeni evde eskisi gibi hizmet edecek kimse yoktur artık. İstediği gibi harcayan, istediğini yiyen, eskisinin 10 katı harcanan yeni bir düzen. Ama mutluluk sıfır.

***

İnsan vardır pire kadar küçük bir olayı kin ve nefret ateşi ile deve kadar büyütüp ortalığı birbirine katar. İnsan vardır deve kadar bir olayı hoşgörü törpüsü ile pire kadar küçültüp af silgisi ile yok eder.

***

Öyle davalar vardır ki o işe başını vermek bile fazilettir. Savaşta düşmanın cephaneliğine sızdın, orayı ateşe verip; din ve vatan uğruna Allah için canını feda etmek şereftir.

***

Mücadele belirli bir planla yapılır. ‘Toprak ol da üzerinde gül bitsin’ demişler. İnsanda olmayınca hayâ ile edep, neylesin medrese ile mektep. Okuyup alim olsa yine merkep yine merkep.

***

Dostuna ve düşmanına karşı müşfik ve müsamahakar olacaksın. Laf üretimine ve ömür tüketimine adeta hızlanırcasına devam ediyorsun. Şer izdivacından hıyanet evladı olur. 

***

Bir zaman gelir; parasız, pulsuz, telefonun kesilmiş, ayakkabın boyasız, aile içi kavgalardan moralsiz, topluma yetecek bir kazancın da yoksa herkes tarafından ilgisiz bir bayram da geçirebiliriz.

***

Sevgili Peygamber Efendimiz 40 erkek kuvvetinde idi. Nitekim onunla güreşen en zorlu pehlivanlar bile yenilmişlerdir. Anaların anası, şanslı ve mübarek insan Hz Hatice validemizdir. Yüce Rabbim bizleri onların şefaatlerinden mahrum etmesin. (amin)