DUMANSIZ YANGINA BİYOLOJİK MÜDAHALE
Antalya'nın Kaş ilçesinde ormana verdikleri zarar nedeniyle 'dumansız yangın' olarak nitelendirilen çam keseböceğine karşı laboratuvar ortamında üretilen faydalı böcekler kızılçam ormanlarına bırakılıyor.
Türkiye'nin turizm cennetlerinden biri olan, antik kentleri, doğası ve deniziyle ilgi odağı olan Kaş'ta çam keseböceği özellikle kızılçam ormanlarına büyük zarar veriyor. Çam ağaçlarını kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan çam ağaçlarına verdikleri zarar nedeniyle ormancıların 'dumansız yangın' adını verdikleri çam keseböceği, ilçedeki yaklaşık 100 bin dekarlık çam ormanını tehdit ediyor.
Dumansız yangına karşı kızılçam ormanlarını korumak için Kaş Orman İşletme Müdürlüğü mücadele başlattı. Mücadele kapsamında Kaş Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Kasaba Orman İşletme Şefliği'nde kurulan özel laboratuvarda, çam keseböceğini yiyen faydalı böcekler üretilmeye başladı. 10 uzmanın çalışmalara katıldığı laboratuvarda, doğadan toplanan çam keseböcekleri ve bu zararlı böcekleri yiyen faydalı böcekler, laboratuvar ortamında yaşatılıyor. 'Colasomo-terminatör' adı verilen faydalı böceklerden alınan yumurtalar, laboratuvarda kuluçkada bekletiliyor.
Ormandan alınan toprağın içinde bekletilen yumurtanın yanına ise yem olarak çam keseböcekleri bırakılıyor. Yumurtadan çıkan faydalı böcek, çam keseböceğini yiyerek besleniyor. Böcekler 15 gün içinde bu böcekleri yiyerek yetişkin haline geliyor. Laboratuvardan alınan faydalı böcekler, ormanda çam ağaçlarının altına kazılan küçük çukurlara bırakılıyor. Bir süre sonra topraktan çıkan faydalı böcekler, çam ağaçlarına tırmanarak, çam ormanlarına yangın kadar zarar veren çam keseböceklerini yiyerek yok ediyor. Bu faydalı böceklerin yaşam ömrü sadece 4-6 yıl. Ancak faydalı böcekler her yıl ormana 150-200 arasında yumurta bırakarak, doğal ortamda hızla çoğalıyor.
Kaş Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir, "Kasaba Orman Bölge Şefimiz Bircan Dolduran başkanlığında ekibimiz bu dönemde, 23 derece sıcaklık ve yüzde 60 nem oranında toplam 2 bin faydalı böcek üretti. Bu faydalı böcekleri çam keseböceğinin çam ormanlarına çok zarar verdiği Kasaba - Kaş karayolu kıyısındaki ve Kaş Belediyesi Köpek Barınağı bölgesindeki çam ormanlarına bırakıldı. Bu böcekler sayesinde binlerce çam ağacımız kurtulacak. Yoldan bakınca çam ormanlarımız yemyeşil görünecek. Önümüzdeki yıllarda dumansız yangınla böcekle mücadele devam edecek. Ormanlarımızda çam kese böceğine karşı ilaçla mücadele yerine, doğal yöntemle mücadele ediyoruz" dedi.
DHA