DÜDEN ÇAYI’NDA KİRLİLİK SÜRÜYOR

Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu tarafından Düden Çayı’nda yaşanan kirlilik ve balık ölümleri ile alakalı basın açıklaması yapıldı. Eşgüdüm Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar konu hakkında yaptığı açıklamada, canlı yaşamı ve ekosistemin bozukluğuna dikkat çekerken, ayrıca denetimler yapılmasına rağmen Düden Çayı’ndaki kirliliğin devam ettiğini vurguladı.

AHMET ARĞILLI, Bayram OKUDAN

Eşgüdüm Kurulu tarafından Yukarı Düden Şelalesi’nde Düden Çayı’nda yaşanan kirlilik sorunu ve akabinde yaşanan balık ölümler ile ilgili “Düden’de Kirlilik Devam Ediyor Acil Çözüm İstiyoruz” başlıklı basın açıklaması yapıldı. Eşgüdüm Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, tarafından kurul adına yapılan açıklamada, Eşgüdüm Kurulu’nda yer alan meslek odalarının başkanları ve temsilcileri de yerini aldı. Başkan Çavdar, suyun tüm canlıların var olması için en temel yaşam gereksinimi olduğuna dikkat çekerken ekosistemlerinin suyum varlığı ile hayat bulup zenginleştiğine değindi. Dünyadaki içilebilir ve kullanılabilir su kaynaklarının yetersizliği canlı yaşamını tehdit etmeye başladığını ifade eden Çavdar, “Dünya genelinde 1 milyar 200 bin insan su sıkıntısı yaşamaktadır. Gelecek yıllarda su kıtlığı, salgın hastalıkları, gıdaya ulaşmada zorlukları beraberinde getirecektir. Su bu kadar önemliyken su kaynaklarımızın birer birer kirletilmesine şahitlik ediyoruz” dedi.

KİRLİLİK DEVAM EDİYOR

Antalya’nın can damarlarından biri olan ve kent merkezinde kalan son şelaleden biri olarak var olmaya çalışan Düden Çayı’nın "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı” olarak tescil edildiğini hatırlatan Başkan Çavdar, “2021 yılının Ocak ayında Düden Çayı’nda yaşanan koku, köpüklenme, balık ölümlerine dair çevre felaketi yerel ve ulusal basına yansımış kentimizin önemli bir çevre değeri kirlenmiştir. Yaşanan bu durum çevre değerleri ile ön planda olan kentimizin imajını turizm açısından da olumsuz etkilemiştir. Her ne kadar Antalya Valiliği'nin ilgili kurumlarla denetimlerini gerçekleştirildiği, bazı işletmelerin tespit edilerek cezai işlem uygulandığı açıklansa da ilerleyen süreçte kirliliğin devam ettiği bilinmektedir” diye konuştu.

DÜDEN ÇAYI İLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKENLER

Meslek odaları olarak Düden Çayı ile ilgili yapılması gerekenleri sıralayan Başkan Çavdar, öncelikle kamuoyunda oluşan ilgili kurumların gerekli müdahaleyi yapmadığı veya bazı şeylerin açıklanmak istenmediği algısının ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Düden Çayı raporunun kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Çavdar,  “Düden Çayı’nın özellikle durağan bölgelerinde sıcaklıkla birlikte yosunlaşmanın arttığı gözlenmektedir. Müdahale edilmezse ötrafikasyonla birlikte sucul ekosistemin tahrip olacağı, koku, dip çamuru ve vektörel sorunların baş göstereceği görülmektedir. Sorumlu olan kurulumlar tarafından temizliğinin düzenli olarak yapılması ivedi önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

“DÜDEN ÇAYI İÇİN KOMİSYON KURULMALI”

Düden Çayı izleme ve koruma komisyonu oluşturulması ve oluşturulacak komisyonun kısa, orta ve uzun vadede Düden Çayı’nı kalıcı olacak kurtaracak önlemleri belirlemesi ve en kısa sürede hayata geçirmesi gerektiğini söyleyen Başkan Çavdar, “Marmara denizinde yaşanan müsilajin hepimize ders olması Antalya'mızın böyle bir sorunla karşı karşıya gelmemesi için Antalya Valiliğimizi, Antalya Büyükşehir Belediyemizi, ASAT'ı ve bağlı tüm Kurum ve Kuruluşlarımızı göreve çağırıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.