DUANIN EHEMMİYETİ

Esselamu aleyküm. Berat Kandili’nizi en kalbi duygularımla kutluyorum. Cümle günahlarımızın affına mazhar olur inşallah! Estağfirullah diyelim evvela cemi-cümle hatalarımıza isyanlarımıza! Eski-yeni, geçmiş-gelecek büyük-küçük, gizli-aşikâr tüm günahlarımız için tövbe ya Rabbi!

***

Bugün yapılacak en güzel, en samimi ibadet tövbedir. Samimiyse gerçekten leke-kir bırakmaz. Peygamber efendimiz sav. Hadisi şerifinde şöyle buyuruyor; Her insan hata yapar hata yapanların en hayırlısı tövbe edenlerdir! İçin için tövbe edelim lütfen bugün.

***

Yine en güzel ibadet, samimiyetle ihlasla, gözyaşı ile yapılan birbirimize ettiğimiz dualardır. Rabbimiz demiyor mu Kuranı kerim de; De ki; Kulluk ve yalvarmanız (dualarınız)olmazsa Rabbim size ne diye ehemmiyet versin(Furkan/77)

***

Dua insanın fıtratında bulunan, dünya var olduğu günden beri içindeki üstün bir varlığa inanma duygusu ile onu yardıma çağırması, seslenmesidir. Ki bilim adamları bile, ses dalgalarının yok olmadığını, seslerin yukarıda doğru yükseldiğini bulmuşlardır!

***

İnsanlarda hayatları boyunca üstesinden gelemeyecekleri keder, sıkıntı ,acizlik vb. konularda hep bir Yaratıcı’ya ihtiyaç duyarlar! Allah’a ortak koşanlar bile, Ona yönelirler, dua ederler!

***

Filmlerde bile görürüz, okyanusun ortasında çaresiz kalan insan yardım bekler. İşte bu yüzden insanın kendini bir duyanın, kollayanın, işitenin olması içine ferahlık verir, sakinleştirir. İstediği, duası yerine de gelince ümidi de artar!

***

Kimsenin kimseden haberi olmadığı, kimsenin kimseyi dinlemediği, ilgilenmediği  ahir zamanda, insanın bir işitenin olduğunu bilmesi insanı yeisten, ruhi çalkantılardan kurtarır. İşte dua bu yönüyle insana şifa ve ruhunu doyuran ve koruyan bir sağlık terapisidir! Duygularımızı besleyen görünmez bir kalkandır.

***

Bende dualara olan inancımla, okumuş olduğum Kuranı Kerim hatmi, dualar ile bütün cümle sıkıntılarımızın bertaraf olması, salgınların ve savaşların son bulması  niyetiyle hatmimi, hepinize ve tüm insanlığa bağışladım, Rabbimin kabul etmesi dileğiyle!

***

Geri çevrilmeyen dualar ile yazımızı bitirelim İnşallah! Ya Rabbi Ya ilahi biz din nedir iman nedir bilmez iken Müslüman olarak doğurttun, sayısız nimetlerle donattın yedirdin içirdin, huzurunda kul eyledin. Her hacetimizi her sıkıntımızı giderdin; nasıl ki bizi Müslüman olarak var ettinse, bundan sonrada bizi Müslüman olarak yaşat ve Müslüman olarak canımızı al!

***

Biz aciziz zayıfız, şükrümüz taatimiz yetersiz; seni hakkıyla tanıyıp, hakkıyla övemedik, sen kendini nasıl övdüysen şüphesiz ki öylesin. Ey Rabbimiz sana olan hayretimizi arttır ki, sana olan hayranlığımız çoğalsın, gözümüz, gönlümüz, dilimiz seni hep birlesin her daim!

***

Madem bugün Berat kandili; O gün ki kişinin bir sene boyunca yapacakları (rızık iş sağlık ölüm mağfiret)belirlenir! O zaman üstümüzden hidayetini, mağfiretini, bereketini ve merhametini esirgeme, merhametine muhtacız, affet bizi! Merhametini esirgeme üzerimizden ne olur!

***

Bugüne kadar namerde muhtaç etmedin bugünden sonrada muhtaç etme bizi! Merhametsizleri de vefasızları  da musallat etme bize! Yaşadığımız ömrümüzce razı olacağın ameller yapmamızı; bizi nasıl görmek istiyorsan öyle davranmamızı nasip eyle ne olur!

***

Helallerini öğrenip haramlarından uzak olmayı öğret bize! Bütün işlerimizden şüphesiz haberdarsın Habir’sin, güzel sonuçlar nasip eyle hepimize!

SON SÖZ

O kimsenin kimseye fayda vermediği, korumasız kaldığımız günde sahibimiz, Malik’imiz sen ol, hesaplarımız görüldükten sonra beratımızı elimize alanlardan eyle ne olur!(Amin) Selam ve dua ile. Muhsine bir kul...