DRONE TURNUVASI HEYECANI BAŞLADI

Türkiye’de üniversiteler arasında ilk kez düzenlenen “Drone Turnuvası” Antalya’da başladı.

İrem Güneybaz

Antalya Bilim Üniversitesi öncülüğünde hayatın her alanına giren dronelerin Türkiye’deki kullanımını arttırmak ve drone atılımlarını hızlandırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya, Türkiye’nin çeşitli illerinden 7 üniversite katıldı. Hobi ve yarış dronelerinin yer aldığı yarışmada sporcular, özel hazırlanan pist alanında drone gözlüğü yardımıyla kıyasıya mücadele etti. Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Antalya Bilim Üniversitesi Spor ve Kültür Sanat Müdürü Gökhan Dinçer, üniversiteler arasında ilk kez düzenlenen drone yarışmasını hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Dinçer tarihi bir organizasyon olduğunu belirterek, “Üniversite bazındaki projemizle hem ülkemizi literatüre geçirmeyi hem de bu branşta öncü hale getirmeyi hedefliyoruz. Araştırmalarımıza göre dünyada ilk kez üniversiteler arasında resmi olarak düzenlenen sportif drone yarışmasını başlattık. Bu yarışma ayrıca ülkemizdeki havacılık branşları arasında tarihte ilk kez düzenlenen bir yarışma oldu. Dolayısıyla bizler için çok büyük bir anlam ifade ediyor” diye konuştu.

“GELECEĞİN CİHAZLARI”

Yarışmaya ilişkin de bilgi veren Dinçer, şunları kaydetti:

“Yarışmamızda 7 üniversiteden katılım sağlayan sporcularımız hobi droneleri olarak bilinen sportif drone ve yarış droneleri alanında mücadele verecek. Literatürde bu tür organizasyonlarda genellikle yarış droneleri kullanılıyor ancak biz katılımı genişletmek amacıyla sportif droneleri de ekledik. Son dönemde Ukrayna’da yaşanan savaşta insanlar hobi dronelerini bile silaha dönüştürdü. Bu nedenle geleceğin cihazları olacak dronelerin iki çeşidine yer verdik. Böylece üniversiteler yoluyla bu droneleri ülkemize entegre etmiş, bu atılımı hızlandırmak için de bir adım atmış olduk.”

Katılımcılara yarışmaya gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eden Dinçer, yarışmanın yarın sonra ereceğini kaydetti.

Yarışmaya Selçuk Üniversitesinden katılan sporcu İbrahim Alper Aydın ise, “Türkiye’de ilk kez bir üniversite tarafından düzenlenen bu yarışmaya katılmak bizler için oldukça gurur verici. Bu yarışma bir başlangıç oldu, devamını da görmeyi umuyoruz” dedi.