DÖVİZCİLERDE 'YENİ DÖNEM'

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni aldığı karara göre, döviz bürolarında kimlik tespiti yapılmadan işlem yapılamayacak. Alınan bu kararla, kayıt dışı işlemlerin önünde geçilmek amaçlanıyor.

Mustafa KOZAK, Sadık Çetin SADAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılığın önüne geçebilmek için önemli bir adım attı. Artık kimlik tespiti olmadan döviz işlemleri yapılamayacak. Yapılan uygulamaya göre, döviz bürolarındaki işlemlerde müşterinin T.C. kimlik numarası kayıt altına alınarak, yapılan tüm işlemlerin miktarı ve tarihi de kayıt altına alınacak. İşlem turistler için ise, pasaport numaralarıyla yapılacak. Söz konusu bilgiler ilgisine göre düzenlenen belgeler üzerine kayıt edilecek.

“KİMİN NE YAPTIĞI BELLİ OLSUN”

Vezne görevlileri tarafından, kişinin fotoğrafının yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya pasaport üzerinden vergi kimlik numarası ile işlem alınacak.  Bunlara ek olarak kişinin söz konusu şirket adına işlem yapmaya yetkili olduğunu belirten, belgeler üzerinden kontrol edilerek kayıt altına alınacak. Dövizci Mustafa Uğur Birkan, yapılan uygulamanın kayıt dışılığın önüne geçebileceğini aktardı. Birkan, “Hazine ve Maliye Bakanlığı böyle bir karar almış. Kesinlikle destekliyorum. Kimin ne yaptığı belli olsun. Her şey kayıt altına alınsın ki, kayıt dışılığında önüne geçilebilsin” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR DESTEKLİYOR

Alınan bu karar vatandaşlar tarafından da olumlu karşılandı. Vatandaş Ahmet Solak, “Bence o kadar iyi bir karar olmuş ki çok sevindim. İnsanlar oradan buradan buluğu dövizleri, bozdurmaya geliyordu. Her şey kayıt altına alınsın. Bu gibi sorunlarında önüne geçilsin. Bu karara da karşı çıkacak vatandaşlar olacak. Fakat olması gereken bu” ifadelerine yer verdi.