DÖŞEMEALTI’NIN ARSALARI

Hazine arazilerinin yağmalanmaya başlandığı 1980’li yıllardan sonra Antalya çok hızlı büyüdü.  Bugün manzarasından dolayı milyonlarca liraya dairelerin satıldığı Mazı Dağı, yolu bile olmayan o zamanlar köy statüsünde olan Kütükçü’den eşeklerle çıkılabilen bir yerdi. Hasan Subaşı döneminde bu bölgedeki arazilerin kooperatiflere tahsisi edilmesiyle birlikte dağın eteklerinde 1980’li yılların sonlarında gecekondular inşa edilmeye başlanmıştı.  

Bununda etkisiyle nüfusu hızla artan Antalya, 1994 yılında Büyükşehir statüsüne geçti. 1994 yılında Antalya, Büyükşehir Belediyesi ilana edildiğinde merkezde Konyaaltı, Kepez ve Muratpaşa ismiyle 3 belediye kurulmuştu. Bunlara ilk kademe belediyesi adı verilmişti. 1989 yılından beri Antalya Belediye Başkanlığı’nı yapan DYP’li Hasan Subaşı 1994 seçimlerini de kazanarak kentin ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu. Eski Antalya’nın ağırlıkta olduğu Muratpaşa Belediye Başkanlığı’nı DYP’den Mehmet Manavoğlu, gecekondulardan doğan Kepez’in belediye başkanlığını ise yine DYP’den sendikacı İsa Akdemir kazanmıştı. Köylerin birleştirilmesinden doğan Konyaaltı Belediyesi’nin başkanlığını ise Çakırlar köyünden olan Hasan Talşık kazanmıştı.

***

O yıllarda hazine arazilerinin ağırlıkta olduğu Varsak’ta Hüseyin Ayanoğlu belediye başkanıydı.  Kentin kuzeyinde Yeşilbayır, Düzlerçamı, Yeniköy gibi isimler altında küçük küçük belediyeler vardı. Bugün Villalarla dolan Duacı ise yolu bile olmayan taşlık bir köydü.  O yılların en etkili siyasetçilerinin başında Sami Küçükbaşkan geliyordu. 20’nci dönemde Antalya'da birinci sıradan ANAP Milletvekili seçilen Sami Küçükbaşkan, partide genel sekreter yardımcılığına kadar yükseldi. 3 yıl da Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı yaptı. 2 dönem Merkez Karar Yürütme Kurulu üyeliği de yapan Küçükbaşkan, o yıllarda bürokraside yaptırdığı tayinlerle de adını duyurdu.

***

Hatta bildiğim kadarıyla bugün CHP’de siyaset yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ANAP Merkez İlçe Başkanı olmasında ve 1999 seçimlerinde Konyaaltı Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmesinde en büyük etken de Sami Küçükbaşkan ile dönemin İl Başkanı Ahmet Çelebi’dir. CHP’ye geçen Muhittin Böcek bugün eski yol arkadaşlarıyla ayrı düşmüştür. O yıllara il başkanlığını Aksekili konfeksiyoncu Ahmet Çelebi yapıyordu. Şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise ANAP’ın merkez ilçe başkanıydı. Ben o yıllarda çalıştığım E TV televizyonunda Anavatan Partisi’nin muhabirliğini de yaptığım için gecemiz gündüzümüz bu insanlarlaydı. O yıllarda ANAP iktidardaydı.

***

Yeşilbayır’da MHP’li Necati Yanar’ın trafik kazasında hayatını kaybetmesi üzerine Sami Küçükbaşkan’a yakınlığıyla bilinen Harita Mühendisi Hasan Akalın belediye başkanı olmuştu. Sami Küçükbaşkan’ın kardeşi Sadi de Yeniköy’e başkan seçilmişti. Ancak Antalya genelinde olduğu gibi Yeşilbayır ağırlıklı olmak üzere Döşemealtı’ndaki bölgenin büyük bir bölümünde mülkiyet sorunu vardı. Arazilerin çoğu 2B statüsündeydi. O yıllarda dönemin Orman Bakanı Ersin Taranoğlu ile çok yakın temasları olan Sami Küçükbaşkan sayesinde bölgenin mülkiyet sorunları çözüldü. Binlerce dönüm arazi belediyelerin ve köylülerin eline geçti.  Bu nedenle Döşemealtı’ndaki bir caddeye de Ersin Taranoğlu’nun adı verildi. Bugün Döşemealtı’ndaki belediyelerin sata sata bitiremedikleri arsaların kaynağı budur. Sami Küçükbaşkan siyaseti zenginleşmek için yapmayan ender isimlerden biridir. Bugün kendisi eşiyle birlikte sade bir vatandaş olarak Döşemealtı’nda ve Korkuteli’nde hayatına devam ediyor. 

***

Kendisinin iki çocuğu var. Kızı Emine Ankara’da avukatlık yapıyor. Oğlu Hüseyin Evren de Ankara’da müteahhitlik yapıyor. Önümüzdeki seçimlerde Döşemealtı Belediye Başkanlığı Adaylığı için Sami Küçükbaşkan’ın oğlu Evren’in de adı öne çıkmaya başladı. Evren’in Cumhur İttifakı’nın adayı olabileceği söyleniyor. 42 yaşındaki Evren’i Amerika’da da eğitim alan vizyoner bir iş insanı olarak biliyorum. Ancak kendisini hiç görmedim. Hem anne tarafından hem da baba tarafından siyasetçi bir aileden geliyor. Dayısı Faik Altun CHP’den milletvekilliği yaptı. Babası zaten belli. Amcası Sadi 10 yıl belediye başkanlığı yaptı.

***

Ancak Evren, Döşemealtı’na Belediye Başkanı olmak için işini gücünü bırakıp aday olur mu bilmiyorum. Kendisi sevilen biri.  Öte yandan Cumhur ittifakında Hüseyin Evren Başkan’ın yanında Alkan Altun, Bekir Kıvrım ile lise yıllarımdan dershane arkadaşım Antalyaspor’un eski başkanlarından Cihan Bulut’un adı da geçiyor. Cihan Bulut iş hayatında çok başarılı bir isimdir. Cihan’ın yanı sıra Döşemealtı’nın eski başkanlarından Nurettin Tursun’u da dikkate almak gerekiyor. Öte yandan CHP’den Eczacı Menderes Dal ile mevcut Başkan Turgay Genç’in adı geçiyor. Bir diğer isim ise Antalyaspor’un eski başkanlarından Gültekin Gencer.  Menderes Dal’ın halkta bir karşılığı var. Turgay Genç’in yıprandığı da belirtiliyor. Ancak Döşemealtı’nın rantı her geçen gün artıyor.