DÖŞEMEALTI’NDAKİ KRİZİ 'YARGI KARARI' FRENLEDİ

Döşemealtı Belediyesi, geçen yıl aralık ayında ilçede evi olan vatandaşlardan 7 yıl geriye dönük emlak vergilerini faizi ile birlikte yeniden talep etmiş ve ortalık karışmıştı. Belediyenin uygulamasını yargıya taşıyanlar oldu o dönem. Hatta AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Avukat Ramazan Kaya’nın girişimi ile vatandaşlar Vergi Mahkemesi’ne dava açtı.

Vergi Mahkemesi, belediyeden uygulamayı hayata geçirmedeki gerekçeleri ve savunmalarını istemiş ama savunma ve gerekçeleri mahkemeyi hiç ikna edememişti! Antalya 2.Vergi Mahkemesi de uygulamaya karşı dava açan vatandaşların davalarını 14 Şubat 2022 tarihinde karara bağlayıp hukuka uygunluk bulamadığı gerekçesi ‘Yürütmeyi Durdurma Kararı’na hükmetmişti.

Sonrasında ise Döşemealtı Belediyesi Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etmiş ve karar beklenme başlamıştı. Yargı kararları biraz uzun sürüyor. Ancak hemen karar verenlerde var.

Bu süre zarfında nereden çıktığı belli olmayan vergi tahakkukları ile tahsilat durmuştu. CHP’li Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç’te, sosyal medya hesabından videolu anlatım ile niçin geriye dönük vergi borcu çıkarıldığını tek tek anlatmıştı.

Mahkemeye ikna edemeyen belediye halkı da ikna edemedi. 2019 yılındaki Sayıştay denetimi kararlarının varlığını anlatmak bile işe yaramadı. Yine davamlar peş peşe açıldı. Antalya 2.Vergi Mahkemesi bir vatandaşın açtığı davada karara bağlandı. Mahkeme, Döşemealtı Belediyesi’nin vergi tahsilatını hukuka aykırı buldu.

Mahkeme bu kez öyle bir karar verdi ki ‘TEMYİZ YOLU KAPALI’ tüm işlemleri iptal etti. Sanırım bu emsal niteliğindeki karar ile yüzlerce Döşemealtı soluğu yargıda alacaktır.

Benim anlamadığım, 10 yıl geriye dönük yapılması gereken tahsilatın niçin 2014 yılı baz alınarak yapıldığı ve bugüne kadar yapılan tahsilatların nereye gittiği? Ayrıca parayı yatıranlara iade yapılıp yapılmayacağı ve Konya’ya yapılan itirazın beklenip beklenmeyeceği?

Sonuçta, mahkemenin verdiği bu karar ile CHP’li Turgay Genç’in yaptığı işlem hukuksuz çıktığı için hakkında dava açılabilecek olması, geriye dönük faiz ödemesi çıkacağı için de kamuyu zarara uğratmaktan hakkında soruşturma açılabileceği yönünde bilgiler geliyor.

Bunlar olur mu olmaz mı bilemem. Fakat son karar ile baya bir köşeye sıkışacak gibi görünüyor. Hoş, açılan her soruşturmadan bir şekilde yırtıyor. Belki bundan da yırtar!

KÖR KENDİNİ GÖRMEZMİŞ!

Dilimizde ‘Kör kendini görmez veya Kör görmez sezer’ diye bir deyim var. Bunun anlamı ise ‘Kör görmediği şeyi nasıl sezerse bir konu üzerinde bilgisi olmayan kişinin de o konu ile ilgili sezişleri olur’ manasını taşıyor. Sözlükte böyle diyor, bende onlardan alıntı yaptım.

Lakin bizim körler siyasi körler. Sağa sola bakar ama kendi çevresinden çok muhaliflik yapmak adına başkalarına saldırır veya bilmeden sallar. Bilir ama bilmezden gelip saldıkları da olur! Tıpkı bizim CHP’li Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak gibi. Her konuya hakim, bilmediği bir şey yok! Orman yangını ve kıyı uzmanı. Her bir şeyi bilir, yok yok!

Önceki gün Budak, Kıyı Yasası'na yönelik soru önergesini vermiş Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması için. Önergede neler vardı tam bilmiyorum.

Ancak Sayın Budak’ın kıyı işgallerini ve sınırlarını sorduğunu anladığım önergesine bir de Antalya Lara kıyı bandında CHP’li Muratpaşa Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Öztürk ve İmar Komisyonu Üyesi Hüseyin Öztaş’ın sahibi olduğu otelin işgallerini ekleseydi ya.

Ama olur mu efendim. Kendi adamlarını görmezden gelip başka konuları gündeme getirmeliler ki bu tür olayların üzerine gidilemesin. Ters köşe yapma çabası yani. Tıpkı atasözümüzdeki gibi, ‘Kör kendini görmezmiş’ ya. CHP’li Çetin Osman Budak’ın soru önergesi de buna benziyor. Yoksa, ‘Nalıncı keseri gibi kendine mi yonttu’ deseydim ki!

BU KLİMA SİZİ YAKACAK

Antalyalılar hem yüksek hava sıcaklığı hem de halk otobüsü klimaları ile uğraşıyor. Bir taraftan iklim diğer taraftan otobüsçüler pişirebildiği kadar pişiriyor. Mevsim memlekette buharlaşıp uçma döneminde. Birde otobüslerde klimalar çalışmayınca herkes hayalet gibi. Ellerinde ve boyunlarında havlu seyahat halinde.

Otobüs taşıma ücretlerini az bulup klimaları açmayan halk otobüsçüleri yüzde 20 zam alıp bilet fiyatı 8 liraya çıkmasına rağmen yine klimaları açmıyor. Halk sıcaktan pişiyor, pişiriliyor. Beyni kaynayan sosyal medyada saydırıyor. Hem Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e, hem Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Filiz’e hem Ulaşım Daire Başkanı Nurettin Tonguç’a hem de Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Yasin Arslan’a.

Kimisi ‘KLİMA’ diye yalvarıyor, kimisi YARDIRIYOR, kimisi de HAKARET ediyor. Herkes kendine göre haklı. Saydıranda saydırılanda. Ancak konunun ilgililerinin vatandaşı sosyal medya hesaplarından engellemesi yanlış. Çünkü seçim zamanı onlarda sizi engellerse fişiniz çekilir siz bu kez sandıkta cayır cayır yanarsınız.

ÇADIRLARI KURDUK

Antalya’da denetimsizlik aldı başını gidiyor. Kimin ne yaptığı belirsiz. Zabıta desen ortalıkta yok. Ne iş yaparlar, neye müdahale ederler bilen yok. Arasan da ulaşamazsın.

Aslında İçişleri Bakanlığı’na bağlı oldukları için onları da 112 Çağrı Merkezi’ne dahil etmek lazım ki vatandaş aradığında ulaşabilsin. Çünkü ULAŞILAMIYORLAR.

Bunu niye yazdım diyenlere cevabım, Muratpaşa Camii önüne kurulan çadırı bir vatandaş şikayet edecek zabıta bulamamış. Bunun için bu öneriyi yazdım. Çadır ayrı bir dert zabıta bir başka dert anlayacağınız.