DÖNÜP BAKIN
Anne olduktan sonra haliyle çocuk parklarında daha fazla zaman geçiren bir ebeveyn oldum. Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biri olan Antalya’nın çocuk parklarının bakımsızlığı ve yetersizliği de bu durumda gözümden kaçmadı.
***
Çocuk parkları, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri için çok önemlidir. Güvenli ve temiz oyun alanları çocukların motor becerilerini geliştirmelerine, sosyal etkileşimde bulunmalarına ve enerjilerini sağlıklı bir şekilde atmaları için gerekli ortamı sağlar.
***
Ayrıca, çocukların aileleri ile keyifli zaman geçirmeleri için ortam sağlar. Antalya’da özellikle bulunduğum Kepez bölgesinde birçok çocuk parkının bakımsız olduğuna şahit oldum. Bu durumun başlıca nedenleri arasında yetersiz bakım ve onarım çalışmaları, bilinçsiz kullanım ve belediyelerin yeteri kadar bütçe ayırmaması diyebilirim.
***
Bakımsız çocuk parklarının yol açtığı olumsuz durumlar çocuklarımızı ve aileleri tedirgin ediyor. Bakımsız çocuk parklarında kırık salıncak ve kaydıraklar ciddi güvenlik sorunu oluşturuyor. Paslı metaller ve düzensiz zemin çocuklarımızın düşme ve yaralanma riskini ortaya koyuyor.
***
Temizlik çalışmaları yetersiz olan parklar çocuklarımızın sağlığını tehdit ediyor. Park kenarlarında bulunan yeşil alanların uygun dönemlerde temizlenmesi, çimlerin biçilmesi zararlı böceklerin üremesi ve yok olması için önemlidir. Bakımsız ve güvensiz parklar ailelerin ve çocukların bu alanları kullanmaktan kaçınmasına neden olur. Bu durum çocukların dış mekan aktivitelerinden mahrum kalmalarına ve ekran bağımlılığının artmasına yol açabilir.
***
Antalya’da çocuk parklarının daha güvenli ve bakımlı olması için çözüm önerilerini şöyle sıralıyorum. Yerel yönetim ve ilçe belediyeleri çocuk parklarının bakım ve onarım çalışmalarını düzenli olarak gerçekleştirmelidir. Parkların kullanım durumu sürekli olarak kontrol edilmeli, yıpranmış ve kullanılmayacak derecede olan parklar yeniden inşa edilmelidir.
***
Okullarda ve mahallelerde toplum bilincini oluşturmak adına park ve bahçelerin zarar vermeden temiz kullanılmasına yönelik eğitimler verilmelidir. Park içerisinde oturma alanları temiz olmalı. Alkol şişeleri, çekirdek kabukları bırakılmamalı. Bunun temizliğinden sadece belediye çalışanları değil, birey olarak bizimde sorumluluğumuzun olduğu bilinci aşılanmalı.
***
Belediyelerin park bakım için ayırdığı bütçe planı gözden geçirilmeli. Gerekirse daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Parkların durumu hakkında düzenli denetimler yapılmalı. Vatandaşların parklarla ilgili şikayetlerini iletebilecekleri etkinli bir ihbar mekanizması oluşturulmalıdır.
SON SÖZ
Bahse aldığım konu çözüme kavuşursa Antalya’nın çocukları için daha güvenli ve sağlıklı oyun alanları oluşturabilir. Çocuklar gülsün, dünya gülsün.