Domateste güz hasadı yapılıyor

Örtü altı sebze ve meyve üretiminin merkezi Antalya’da güz dönemi domates hasadı başladı. Aksu ilçesinde ağustos ayında dikimi başlayan domatesler şubat ayı ortasına kadar hasat edilecek. Yurt içinde ve yurt dışında yoğun talep gören domateslerin bu yıl 12 lira bandında fiyatlandırılması bekleniyor.

Domates üretiminin oldukça yoğun olduğu Aksu ilçesinde üreticiler domates hasadı için çalışmaları başlattı. Dünyanın çeşitli ülkelerine de ihraç edilen ürünler, şubat ayının ortalarına kadar hasat edilecek. Bu yıl bazı üreticiler hava şartlarında dolayı yüzde 20’lik kayıp yaşarken, fiyatların ise 12 lira bandında seyredeceği ön görülüyor.



“ŞUBATIN ORTASINA KADAR HASADIMIZ DEVAM EDECEK”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan üretici Mehmet Tosun, güz dönemi domates hasadının başladığını söyledi. Tosun, “Güzlük diye adlandırdığımız dönem, ağustos ayında dikilip şubat ayında sona erdirilen bir dikim yöntemi.  Şu an da ürünlerimiz yetişti, toplama ve satma dönemine başladık. Hasat etmeye devam etmekteyiz.  Şubatın ortasına kadar da hasadımız devam edecek. Daha sonra yerine yenisi dikilecek ya da tek sezon dediğimiz ürünler dikilecek” diye konuştu.



DOMATESTE ÜRÜN KAYBI YAŞAYAN ÜRETİCİLER VAR

Bu yıl sonbaharda hava şartları nedeniyle ürün kaybettiklerini aktaran Tosun, “Sonbaharda havanın kötü gitmesinden dolayı domateste yüzde 20 ürün kaybımız var. Tek mahsul dediğimiz ürünlerde de hava aşırı soğuk olmadığı için geçen yıla göre de 20 artısı var. Tahminimize göre bu yıl domates fiyatlar 10 ila 12 Türk lirası bandında satışa sunulmaya devam eder” ifadelerini kullandı.



DOMATES 12 LİRA BANDINDA SEYREDİYOR

Tosun, hal fiyatlarına ilişkin ise “Şu an domatesin kilo bazında bizden çıkışı 8 ila 10 lira civarında, halde ise domates fiyatı 12 lira bandında.  Ancak marketlerde ise 20 lira düzeyinde. Örneğin çarliston biber geçen hafta halde 6 ila 7 lira düzeyinde seyrederken markette 18 ila 20 liradan satılıyordu. Neden bu kadar fark ediyor denildiğinde ise ürünlerin çürümesi, bozulması ya da nakliye sorunları gösteriliyor” dedi.

FİYATLARDAKİ BELİRSİZLİ ÜRETİCİYİ YORUYOR

Öte yandan Tosun, fiyat belirsizliklerinin üreticileri olumsuz etkilendiğine dikkati çekti. Tosun, “Bizler üreticiler olarak ekonomik şartlara karşı ayakta durmaya çalışıyoruz. Bizi en fazla yoran şey fiyattaki belirsizlik. Aynı ürünü bir gün 15 liraya, ertesi gün yarı ücrette satılması bizi çok yoruyor. Buna bir çözümün üretilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.