DOMATES İTHALAT TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Aksu Üretici Birliği Başkanı Şahin, artan maliyetler nedeniyle üreticinin domatesten vazgeçtiğini belirterek "böyle giderse domates ithalatı kaçınılmaz olur" dedi.

Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin, Aksu’lu üreticilerin sıkıntılı günler geçirdiğini belirtti . Rusya’nın domatese kota uygulamasının gümrüklerde sorun oluşturduğunu belirterek, pandemi yasakları ile beraber domates üreticilerinin üretim maliyetlerinin altında ürün satmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Mart ayında yasakların kısmen kalkmasıyla beraber domateste biraz da olsa rahatlama olduğunu belirten Şahin,  “Üreticimizin beklentileri 15 Mart'tan sonra fiyatların istenildiği yere gelip Mayıs ayının ilk haftasına kadar özellikle domateste 4 - 5 TL civarında, yani değerinde alıcı bulması beklenmektedir.  Bu beklentiler pazarda yerini bulmaz ise; 2020 ve 2021 domates sezonu çok kötü sonuçlar ile üreticimizin zararına olacak, ortaya çıkan zararın yerine gelmesi ise en az 3 yıl alacaktır. Üreticimiz Mart- Nisan - Mayıs aylarında ihracat desteği ile Irak kapısının açılması sağlanmaz ise gelecek yıl domates üretimini sonlandıracak, ülkemiz önümüzdeki yıllarda hububatta, mısırda olduğu gibi kendi kendine yetebilen pozisyondan çıkarak domates ithalatı yapmak zorunda kalacaktır. Diğer çeşitlerde de durum çok iç açıcı değil. Kısmen biberde kazançlar beklenildiği kadar olmasa da yerini korumaktadır, artık üretici her yıl zarar etmekten canına doymuş, bıçak kemiğe dayanmıştır” dedi.

HABER MERKEZİ