DOLAR/TL KURU 16 ARALIK’A SABAHINA NE KADARLA BAŞLADI?

Haftanın son iş günü olan 16 Aralık 2020 Çarşamba günü Dolar ve Euro’nun akıbeti insanlar tarafından merak konusu oldu. Yeni yıla sayılı günler kala hareketlenme yaşayan dolarda son durum nedir? Peki, yeni iş gününe Dolar ve Euro güne nasıl başladı? 16 Aralık Çarşamba Salı Dolar ve Euro ne kadar, kaç TL? İşte 16 Aralık Çarşamba Salı günü için piyasalardaki son durum…

Geçtiğimiz kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki koltuk değişimi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamaları piyasalarda ani bir düşüş yaşanmıştı. Dolar ve Euro’nun son yaşanan gelişmeler ışığında nasıl bir ivme kazanacağı merak konusu haline geldi. Son gelişmeler ışığında ise koronavirüs(kovid-19) için alınan yeni tedbirlerin gölgesinde Dolar ve Euro’da merak konusu olurken, Merkez Bankası, yeni Başkan Naci Ağbal'ın ilk toplantısında politika faizini yüzde 10.25'ten yüzde 15 seviyesine çıkardı. Banka tüm fonlamanın haftalık repodan yapılmasına karar verdi.

BORSA 15 ARALIK’I REKORLA KAPATTI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,49 değer kazanarak günü 1.395,40 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, 1.399,86 puanla da rekor seviyeyi gördü BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 6,85 puan artarken, toplam işlem hacmi 31 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,47 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,89 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,26 ile orman, kağıt, basım, en çok kaybettiren ise yüzde 1,75 ile KOBİ Sanayi oldu.

KASIM AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Tüketici fiyat endeksi 2020 yılı Kasım ayında aylık yüzde 2,30, yıllık yüzde 14,03 arttı. Yıllık enflasyon 2020 yılının zirvesine çıktı. Kasım ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 66.93 ile domates oldu. Endekste yer alan 418 maddeden, 322 maddenin ortalama fiyatında artış gerçekleşti.

TBMM'DE BÜTÇE MARATONU DEVAM EDİYOR

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında dün toplandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2021 yılı bütçesine ilişkin sunumunu yaptı. Oktay, "Önümüzdeki yıl çalışmalarda vitesi daha da yükseltecek ve nice başarılara imza atacağız" dedi.

Bütçe takvimine göre, 2021 yılı bütçe görüşmeleri kesintisiz 12 gün sürecek. Genel Kurul, bütçe görüşmeleri için cumartesi ve pazar günleri dahil aralıksız toplanacak ve günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek.

ASGARİ ÜCRET İKİNCİ TOPLANTISI DÜN YAPILDI

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında ikinci kez toplandı. Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında çevrim içi düzenlenen toplantı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ev sahipliğinde yapıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücreti belirlemek için yapılacak toplantıların tarihlerini açıkladı. Bakan Selçuk sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “2021 yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’muzun II. Toplantısı @Tisk_kurumsal ev sahipliğinde 15 Aralık’ta, III. Toplantı ise @turkiskonf ev sahipliğinde 22 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Sürecin çalışanlarımız, işverenlerimiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” demişti.

AKTİF RASYOSU İÇİN GERİ SAYIM

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aktif rasyosu hesaplamasını kaldırma kararı aldı. Mayıs ayından bu yana uygulamada olan aktif rasyosu 31 Aralık tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılacak.

Kur sonrasında aktif rasyosu uygulamasının kaldırılmasıyla gerileme kaydetti. Ancak öğle sonrası işlemlerde düşüşünü geri alan dolar/TL yeniden yükselişe geçerek 8 seviyesini aştı.

MERKEZ BANKASI’NDA DEĞİŞİM

TCMB'nin Ekim toplantısından bu yana ekonomi yönetiminde köklü değişiklikler yaşandı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla 7 Kasım'da Murat Uysal TCMB başkanlığından alınarak yerine eski maliye bakanlarından Naci Ağbal atandı. Sonrasında ise Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa ettiğini açıkladı. Hafta başında yerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Lütfi Elvan atandı.

16 ARALIK ÇARŞAMBA DOLAR VE EURO NE KADAR, KAÇ TL?

Dolar/TL güncel piyasalarda 7.83’den işlem görürken, Euro/TL ise 9.53’den işlem görüyor.

HABER MERKEZİ