DOLANDIRICILAR FIRSAT KOLLUYOR

Sevgili okurlar, numaramızı nereden temin ettiklerini bilmediğimiz kişiler ya da kuruluşlar, kimi zaman da dolandırıcılar cep telefonlarımızdan arayıp ya da mesaj çekip bizlere rahatsızlık verebiliyor.

Bu yüzden birçoğumuz tanımadığımız ve bilmediğimiz numaralardan yapılan aramaları açmıyoruz.  Bazen de bu arayan numaraları internetten sorguluyoruz. Niye? Çünkü; dolandırılmaktan korkuyoruz.

Kendimden örnek vereyim; Bizim meslekte yani gazetecilikte iletişim çok önemlidir. Bizlerin telefonları 24 saat aralıksız açıktır. Sessize bile almayız. Çünkü ne zaman, nereden ve kimden haber istihbaratının geleceğini bilemeyiz. O yüzden telefon numaralarımızı herkesle paylaşırız. 

Gelen her telefonu da açmayı tercih ederiz. Kişileri ya da tanımadığımız numaraları pek engellemeyiz.  Haliyle bizlerin telefonları da dolandırıcıların eline çok daha kolay geçebiliyor. Örneğin beni de yürütülen bir soruşturma kapsamında emniyetten ya da savcılıktan aradıklarını söyleyerek, birçok kez dolandırmaya teşebbüs ettiler.

Polisin ya da savcıların vatandaşları telefonla arayıp operasyonlara dahil etmeyeceğini bildiğim için elbette beni dolandıramadılar. Ama bu ülkede profesörlerin, gazetecilerin hatta emekli yargı mensupları da dahil olmak üzere, toplumun her kesiminden insanın telefonla dolandırıldığını sık sık duyuyoruz.

Peki, böyle bir durumda ne yapacağız?

Şayet sizi arayıp hesap numaralarınız terör örgütlerinin eline geçtiğini, bu kişilerin yakalanması için operasyon yapılacağını, operasyon kapsamında sizden de iade edilmek üzere para talep edilirse, ya da bir başkasının hesabına havale yapmanız istenirse bu kişilere asla itibar etmeyin.

Dolandırıcılar ikna kabiliyetleri yüksek olan kişilerdir. Sakın sözlerine inanmayın. Böyle durumlarda Asayiş Şube Müdürlüğü’ne ya da savcılığa da şikayet edin. Hiçbir şey yapamıyorsanız 112’yi arayıp sizi arayan numarayı ihbar edebilirsiniz.

Sizi olur olmaz bir zamanda arayıp bir yerlere abone etmek isteyenler de olabiliyor.  Bize rahatsızlık veren bu aramalarla ilgili en basit yöntem bu numaraları engellemek.

Sevgili okurlar alışveriş yaptığımız, mağazalarda dahil olmak üzere birçok yerde form doldurup iletişim bilgilerimizi paylaşıyoruz. Bu şirketlere bizi aramaları için onay veriyoruz.

Sadece bu şirketlere onay vermiyor, bu şirketlere bazen bizim bilgilerimiz başkalarıyla paylaşmaları için de farkında olmadan onay verebiliyoruz.

ONAY, SİZİN ELİNİZDE

Kimlere onay verdiğimizi ise internetten Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS)  adı verilen programa girerek görebiliyorsunuz. Onayınız olmadan gönderilen ticareti ileti ve aramaları artık E-devlet hesabı ve internet üzerinden engellemek mümkün. Onaylarınızı kontrol edip, istemediğiniz izinleri iptal edebiliyorsunuz.