DOKTOR TEMEL’DEN ‘BESLENME’ UYARISI
Doktor Tolga Temel, “Sahurda aşırı yemek yemeye gerek yok, önemli olan doğru gıda ürünleri ve değerlerinde beslenmektir” dedi.
Zehra TEKECİ/İrem GÜNEYBAZ
Ramazan ayının başlamasıyla göz dolduran iftar ve sahur sofraları kurulurken Doktor Tolga Temel, beslenme alışkanlıklarında günlük rutinlerin sürdürülmesine dikkati çekerek, yaş, kilo ve sağlık durumuna göre denge kurulması gerektiğini dile getirdi. Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Dr. Tolga Temel, Ramazan ayında farklı bir beslenme modeline ihtiyaç duyulmadığını, ancak dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar olduğunu bildirdi.
İftar ve oruç esnasında tüketime yüklenilmemesi gerektiğini belirten Temel, “İftarda iftariyelikler içinde bulunan hurma ve zeytin gibi gıdalarla orucumuzu açıp, sıvı tükettikten sonra bir süre dinlenmek en doğrusudur. Sonrasında ise tükettiğimiz gıdalarda çok ağır yemeklerden, kavurma, kızartma ve hamur işlerinden uzak durmak gerekiyor” diye konuştu.
“KRİTİK NOKTA KİMİN BESLENECEĞİDİR”
Temel, Ramazan ayında tıpkı günlük yaşamdaki sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmek gerektiğini aktararak, “Biz normal rutinde, yaşımıza göre nelere dikkat ediyorsak, Ramazan’da da bu rutine devam etmeliyiz. Bu dönemde tüketimlerimizde Akdeniz mutfağından faydalanmalıyız. Bol bol salata tüketmeliyiz. Zeytinyağlı yemekler bizim ana gıdalarımız olmalı. Bunun dışında aşırı yoğun olmayan, tok tutan karbonhidrat gruplarına da yer verebiliriz. Ancak dengeyi korumamız lazım. Buradaki kritik nokta kimin besleneceği, sağlık durumu ve yaşıdır” ifadelerini kullandı.
EN ÖNEMLİ UNSUR SU TÜKETİMİ
Oruç tutarken yaşanan su kaybına ilişkin ise Temel, “Su tüketimi hayatımızın her döneminde önem teşkil etmektedir. Ramazan ayında ise orta ve genç yaştaki bireyler iftarı açtıktan sonraki süreçte ara ara beslenip, bol sıvı tüketebilir ve sahurda çok fazla bir şey yemeden bol sıvı alabilirler. Ancak bu durumda da hassasiyetler ve hastalıklar gözetilmelidir. Bu tüketim daha çok genç erişkinler ve hastalığı olmayan bireylere uygundur. Aslında aahurda kalıp aşırı yemek yemeye gerek yok, bir öğün bile yeterli olabilir, yeter ki doğru gıda ürünleri ve değerlerinde beslensinler” şeklinde konuştu.
“YAĞLI VE TUZLU BESİNLERDEN UZAK DURUN”
Sahur yapacak vatandaşlar için sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Temel, tok tutan gıdaların başında yumurtanın geldiğini hatırlattı. Temel, yumurtanın tercih edilen çeşitli şekillerde tüketilebileceğini ileterek, “Bunun dışında zeytin yağlılar, proteini yoğun gıdalar, belki bir miktar kahvaltılıklarla desteklenerek sahur yapılabilir. Çok yağlı, tuzlu besinlerde uzak durarak hiç acıkmadan çok rahat şekilde oruç tutulabilir. Özellikle Antalya’da yaşayan vatandaşlara da sahurda bol su tüketimini ayrıca öneriyorum” dedi.
“DENGELİ BESLENMEK YETERLİ”
Ramazan ayındaki beslenme şeklinin sağlıklı yaşam çalışmalarında oldukça sık kullanıldığında da değinen Temeli, şunları kaydetti:
“Aslında insan vücudu Ramazan beslenmesine çok uygundur. Biz birçok hastaya gündüz saatlerinde bu tür beslenme programları öneriyoruz. Hatta bunun bir ilerisinde ise özel bir durum yoksa tek öğüne geçiyoruz. Sağlıklı bir insanın dengeli beslenmesi yeterli olacaktır. Önemli olan o dönemde doğru kaloriyi, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak. Bunlar bedenimizin ihtiyaçları, Ramazan biraz nefis üzerine olduğu için nefsimizi kontrol altına almalı ve fonksiyonel beslenmeliyiz. Tıpkı sağlıklı yaşamda insanlara önerdiğimiz gibi.”