DOĞUM SONRASI DEPRESYON (2)

Doğum sonrası depresyonun ortaya çıkmasında, erken yaşta evlilik, doğum yaşının düşük olması, biyolojik özellikler (doğum sonrası fizyolojik değişimler), kişinin geçmiş yaşantısında ve akrabalarında psikolojik bir rahatsızlık öyküsünün bulunması, hamilelik dönemimin çok stresli geçmiş olması önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır.

***

Doğum sırasında yaşanan komplikasyonların bulunması, bebekte sağlık problemlerinin ortaya çıkması, annenin kişilik özellikleri (kaygılı endişeli bir mizaca sahip olması, içe kapanık ve gergin kişilik özelliğinin olması), doğum sonrası sosyal destek verecek kişilerin olmaması (özellikle eş desteğinin olmaması), evlilikte sorunların yaşanıyor olması, çocukluk dönemi travmaların olması da önemli etkenler olarak gösterilmektedir.

***

Doğum sonrası depresyonun tedavisi belirtilerin şiddetine ve süresine göre değişmektedir. Hafif ve orta şiddette belirtilerde araştırmalar, psikoterapi’nin etkili olduğunu göstermektedir. Ağır ve şiddetli seyreden belirtilerde ise psikiyatrik müdahale gerekebilmektedir.

***

Ayrıca bu dönemde annenin yalnız bırakılmaması, arkadaşları ile daha fazla iletişimde kalması, annenin kendine zaman ayırması, günlük egzersiz ya da yürüyüş programına devam etmesi, aşırı olumsuz düşüncelere odaklanmak yerine gündelik rutinlerine devam etmesi önerilmektedir.

***

Depresif duygu durumuna sahip insanlar genelde hiçbir şey yapmak istemezler. Her gün yapacakları işleri yapmaya karar veriler ama sonuçta çok az şey yapmayı başarabilirler. Bu depresyonun doğal bir sonucudur.

***

Bu durumun üstesinden gelmek için, yapmak istenilen işlerin listesini yapmak ve bunları öncelik sırasına koymak ve en basit işlerle yapmaya başlamak işe yarayabilir. Fiziksel aktivite ve sosyal destek ağların genişletilmesi de duygu durum düzenlemede önemli bir etkiye sahip oldukları bilinmektedir.

***

Doğum sonrası depresyon, tedavisi mümkün olan, gerekli desteğin verilmesi ile birlikte iyileşebilen bir durumdur. Çoğu doğum sonrası depresyon belirtileri gösteren anneler, belirtilerin geçmeyeceği, hiçbir zaman iyi olamayacakları, bebeğine bir anne olarak yeterli gelemeyeceği, kendisinin hep böyle hissedeceği ve iyileşemeyeceği gibi olumsuz duygular yaşayabilmektedirler.

***

Bu duygu ve düşünceler, bu süreçte doğum sonrası depresyon yaşayan çoğu kadında gözlenmektedir. Ancak hiçbir doğum sonrası depresyon sonsuza kadar süremez ve gerekli destek sunulduğu sürece iyileşme sağlanmaktadır.