DOĞRUYU SÖYLEDİ SONRA İNKAR ETTİ

Hani bir atasözümüz var ya, “Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar” diye. Aynen böyle oldu. Manavgat yangınlarının failleri savcıya verdiği ilk ifadelerinde olayı dosdoğru anlattı.

Baktılar pabuç pahalı, söylediklerini bu kez inkar ettiler. Mahkemeye çıkarıldıklarında ifadelerini değiştirdi. Bu yaşanan gelişme dün ilk kez kamuoyuna yansıdı.

Çünkü ciğerimizi yakan ve 8 kişinin ölümüne yol açan yangının failleriyle ilgili iddianame hazırlandı.

Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü ve malları zarar gören 24 vatandaşın şikayetçi olduğu yangınla ilgili hazırlanan iddianamede 'kasten orman yakmak', 'olası kastla mala zarar vermek' ve 'azmettiricilik' suçlamasıyla yargılanacak tutuklu C.Y. (16) 14 yıl 1 ay 20 gün hapis ve 13 bin 333 gün adli para cezası, 'kasten orman yakmak' ve 'olası kastla mala zarar vermek' suçlarından yargılanacak M.A.T. (12) hakkında ise 7 yıl 1 ay hapis, 6 bin 667 gün adli para cezası talep edildi.

Bana göre, bu cezalar çok ama çok az. Ancak ceza kanunumuzda maalesef işlenen suçun karşılığı bu! Yapacak bir şey yok. Ama bugünkü konumuz bu değil. Konumuz farklı.

Yangınlar sırasında da demiştik, “Az sabredin devletin birimleri bulup çıkaracak” diye.

Öylede olmuştu. Kamera incelemelerinden şüpheliler M.A.T. ve C.Y. yakalanmıştı.

Olayın baş faili konumunda olan 12 yaşındaki M.A.T. ilk ifadesinde  C.Y.’nin kendisini azmettirdiğini söylemişti. Ancak hakim karşısında ifade değiştirip farklı bir senaryo çizdi.

Ablası ile C.Y.’yi ilişkilendirip bir aşk senaryosunun intikamına dönüştürdü bu olayı. Bunlar iddianamede de yer aldı. Yani “Karakolda doğru söyleyip mahkemede şaştı” ciğerimize kor ateşi düşüren zanlı.

Sonra ne oldu biliyor musunuz? C.Y.’de bu ifade değiştirmeyi fırsat bilip o da başka bir senaryo çizdi. Tabi yersen misali. Ama kimse yemedi. Suçunu inkar etti ama kendi kendini telefonundaki görüntü ile ele verdi.

C.Y.'nin cep telefonunda yapılan incelemede ise orman yangını bölgesinde boynunda fulara benzer bir cisim takılı şekilde kendini kameraya alarak güler ve neşeli vaziyette 'Manavgat yanıyorke, devamke, pompake, ölüyozke, kıyametke' dediği ortaya çıktı.

Ulen sen talimatı ver sonra inkar et, yakalanınca senaryo anlat. Ama “Yanıyorke”yi unut. Vay yavrum vay. Sen bunu bizim istihbaratçılara yediremezsin ve öyle oldu.

Bakalım davanın sonunu bekleyip göreceğiz. 'Manavgat mı yanıyorke, devamke, pompake, ölüyozke, kıyametke' yoksa ‘C.Y. mahpuske, mahvolduke, bitikte” mi olacak diye.

KEPEZ COŞTU BİR KERE

Kepez Belediyesi, pandemiye rağmen yatırım, hizmet ve etkinlikte sınır tanımamaya devam ediyor. 2020 yılında yapılamayan ne varsa 2021’de coşkuyla gerçekleştiriliyor.

Dün, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için yatırım programına alınan 16 kütüphane arasında yer alan Varsak Kütüphanesi kitapseverlerle buluşturuldu. Burası ilçenin 7’nci kütüphanesi oldu.

Varsak Süleyman Demirel Bulvarı’ndaki Adnan Menderes Olimpik Yüzme Havuzu’nda kütüphanede ders çalışma, kitap okuma alanlarının yanı sıra öğrenciler için dijital teknoloji ortamları da oluşturuldu. İçinde ise 5 bin kitapla yer aldı.

Bugün ise Kepez Belediyesi’nin ev sahipliğinde ‘Antalya Kadın Kooperatifleri Festivali’nin açılışı yapılacak. Türkiye’nin dört bir tarafından 41 kadın kooperatifi festivale katılacak.

DokumaPark’ta düzenlenecek festival, 10 Ekim’e kadar kapılarını açık tutacak.

Festival, konserler, söyleşiler ve workshoplarla renklenecek. Bugünkü tören ise 18.00’da yapılacak. Kadınlarımız deneyimlerini paylaşacak. Kadınlarımız bu festivali kaçırmamalı.

Gelelim başka bir çalışmaya. Ücretsiz düzenlenen spor eğitimlerine katılan kadınlar, diyetisyen gözetiminde spor yaparak mutluluğun yolunu keşfediyor.

Turgut Özal Spor Salonu, Adnan Menderes Olimpik Yüzme Havuzu, Tek Sarnıç Parkı ve Dokuma Park bünyesinde verilen step, aerobik, plates ve zumba derslerine katılan kadınlar, form tutuyor. ‘Bedava sirke baldan tatlı olurmuş” derler ya. Vallahi bu kurslarda öyle.

Bir diğer çalışma ise müzisyenlerle yapılacak. Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) Antalya İl Başkanlığı, Başkan Hakan Tütüncü’yü ziyaret etti.

Müzik ziyafeti eşliğindeki ziyarette önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalar ele alındı. Tütüncü, “Sanatın olmadığı yerde hayat olmaz” diyerek yeni projelerin müjdesini verdi.

Yani coştukça coşan Kepez’i önümüzdeki günlerde coşkulu etkinlikler bekliyor. Dolayısı ile Kepez coştukça coşacağa benziyor.

DÜNYA YİNE BİZE GELECEK

Koronavirüs nedeniyle 2020’de yapılamayan ve bu yıl 8-20 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu için 2022’nin tarihi belli oldu.

Antalya Diplomacy Forum (ADF2022), gelecek yıl 11-13 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yine birçok dünya lideri bu forma katılacak.

Dünyanın birçok yerinden bir araya gelmesi beklenen dünya liderleri, koronavirüs salgını ve diğer küresel sorunların çözümünde iş birliği ve dayanışma için Antalya’da buluşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde yapılacak forum için ilk daveti sosyal medyadan ev sahibi sıfatıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Mart’ta #Antalya’ya bekliyoruz!” cümlelerini paylaşarak yaptı.

KARYAĞDI HASADI YAPILDI

Dün Antalya’nın coğrafi işaretli ürünlerinden ‘Karyağdı Armudu’nun ilk hasadı Korkuteli ilçesinde yapıldı. Ali Kartop’un bahçesinde gerçekleştirilen hasada, Antalya Valisi Ersin Yazıcı da katıldı.

Yıllık 6,410 ton ile Antalya’da armut üretiminin yüzde 91’ini karşılayan Korkuteli’deki hasat bayram havasında geçti. Karyağdı’nın tadı hasada katılıp yiyenlerin yüzüne yansıdı! Ben fotoğraflardan öyle okudum.

Yalnız bu yıl rekoltenin üreticinin yüzünü güldüreceği tahmin ediliyor. Çünkü hasat sonunda 25 tona yakın bir rekolte bekleniyormuş. “Allah daha çok versin” diyelim ve belki bir armudunda gökten bize düşeceğini umut edip bekleyelim.