DOĞRU ÖNLEM GÜVENLİ HESAP

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, sosyal medya platformlarında yaşanan hesap çalınma sorununda kullanıcıların doğru güvenlik adımlarını uygulamaları konusunda uyardı.

İrem GÜNEYBAZ

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Medya Bilirkişisi İdris Taş, son günlerde sosyal medya platformlarında hesap çalınma sorununa maruz kalan kullanıcıların sosyal medya hesaplarının güvenliğini sağlamaları için alabilecekleri önlemleri anlattı. Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde Lider Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Taş, sosyal medyanın çağın en önemli iletişim araçlarından biri olduğunu ifade etti.

HESAPLARIN ÇALINMASI SORUNU

Sosyal medya platformlarının yoğun ilgi gördüğünü ve kullanıcı sayılarının her geçen gün ivme kazandığını belirten Taş, “Son zamanlarda bu platformlarda kullanıcılar hesap çalınma sorunuyla karşı karşıya kalıyorlar. Bu konuda öncelikle belirtmemiz gereken, sosyal medya mecraların herhangi bir kullanıcının özel hesabına mesaj atmayacağıdır. Bu platformlar kullanıcılara hesap ihlali, kişi bazında olumsuz haber içeriği veya farklı konularda olumsuz cümleler içeren mesajlar göndermez. Bu mesajları ve buna ilişkin gelen elektronik postaların okumadan silmek gerekiyor” diye konuştu. Taş, kullanıcıların bu ileti ve mesajlara karşı dikkatli olmalarını ve sakinliği korumaya özen göstermeleri gerektiğini vurguladı.

“ŞİFRELERİNİZİ GÜÇLÜ OLUŞTURUN”

Sosyal medya platformlarında hesap bilgilerini ve içeriğini korumanın önemli yollarından bir diğerinin de güçlü şifre kullanımı olduğuna değinen Taş, “Hesap şifrelerimizi güçlü oluşturmamız gerekiyor.  Şifreler en az 8 karakterden oluşmalı, 2 rakam ve büyük küçük harf içermelidir. Doğum tarihi ve aile üyelerinin ad ve soyadlarını kullanmamalıyız. Hesabınızı çalmak isteyen kişiler bu içeriklerdeki hesaplara rahat bir şekilde ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.

İKİ ADIMLI GÜVENLİK DOĞRULAMA

Taş, kullanıcıların sosyal medya platformlarının birbirleri ile ilişkilendirmelerinin de güven ortamı oluşturduğunu belirterek “İki adımlık güvenlik koruma sistemi de bu konuda çok önemli. Bu sistemde kullanıcılar hesaplarına giriş yaparken cep telefonlarına gelen onay kodunu kullanıyorlar. Eğer iyi bir şifre oluşturur ve bu işlem de yapılırsa onay kodu olmadığı sürece hiçbir şekilde sizin hesabınıza erişemezler” dedi.