DİYETİSYEN NEDEN TAHLİL İSTER?
Diyetisyenin görevi gelen kişinin beslenme problemi noktasında danışmanlık yapmaktır. Diyetisyenler için klinik testler izlenecek yolda aydınlatıcı öğelerdir. Bu klinik testlerinin sonuçlarına göre ise kişiye özel beslenme programı hazırlanır.
Açlık-Tokluk Glikoz: Öğün öncesi ve öğün sonrası açlık-tokluk kan şekerine bakarak, bireyde şeker hastalığı (diyabet) olup olmadığı hakkında bilgi verir.
İnsülin-Kortizol: Bu hormon testleri bireyde kilo verememe veya kilo vermede bir baskılanma söz konusu olup olmadığı hakkında bilgi verir.
İnsülin Direnci: Kişinin şeker hastalığına(diyabet) yatkınlığını gösterir. Sürekli tatlı ve yemek yeme krizlerinin nedeni insülinin yüksek olduğunu gösterir.
HDL-LDL-Trigliserid-Total Kolesterol: Kandaki yağları gösterir ve kişinin beslenme programı düzenlenirken yağ miktarı bu bulguya göre kısıtlanır.
TSH-Serbest T3-Serbest T4: Bu hormon testleri “Tiroid Fonksiyon Testi” olarak bilinir ve kişinin metabolizması hakkında bilgi verir.
ALT-AST: Karaciğer fonksiyon testidir, bireyin karaciğer yağlanması olup olmadığı hakkında bilgi verir. Duruma göre karaciğer koruyucu veya rahatsızlığına uygun beslenme programı düzenlenir.
Ürik Asit-Bilirubin-Kreatinin: Böbrek fonksiyon testidir. Hastanın rahatsızlığı göz önüne alınarak gerekli beslenme tedavisi uygulanır.
Fe-B12-Hemoglobin-Hemogram: Bu bulgular demir eksikliği, kansızlık, B12 vitamini ve kan değerleri ile ilgili sonuçları değerlendirir.
D vitamini: En çok güneş ışınından, çok az da besinlerden alabiliriz. Kış aylarında özellikle ofis ortamında çalışanlarda düşük çıkabilir. Düşüklüğü kilo alma, halsizlik, depresyon, diyabete yatkınlığa sebep olur.