Diş sağlığında 'Akdeniz' farkı
Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, Lider Haber TV’de yayınlanan “Sağlık Sohbetleri” programına katılarak, ağız diş sağlığı ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kuştarcı, fakültelerinin sağladığı tedavi hizmetlerinden, diş sağlığının toplumsal önemi ve farkındalık oluşturma çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede bilgiler sundu.
Akdeniz Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın liderliğinde sağlık ve eğitim alanlarında önemli başarılara imza atıyor. Özkan’ın sağladığı güçlü altyapı ve destek, üniversitenin her alanda gelişmesine katkı sağlarken, Diş Hekimliği Fakültesi’nin başarıları da dikkat çekiyor. Selda Kuzu’nun Lider Haber TV’de sunduğu Sağlık Sohbetleri programına konuk olan AÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, fakültede sunulan tedavi yöntemlerinden, ağız diş sağlığının toplumsal önemi ve hastalıkların önlenmesine yönelik yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.
AÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ’NİN BAŞARILARI
Prof. Dr. Alper Kuştarcı, Akdeniz Üniversitesi'nin başarısının sadece akademik alanda değil, sağlık ve diş hekimliği alanlarında da kendini gösterdiğini belirtti. Kuştarcı, “2010 yılında kurulan Diş Hekimliği Fakültesi, 2012 yılında klinik hizmetlerine başlamış ve 2013 eğitim öğretim döneminde lisans ve lisansüstü eğitime başlamış. 2019'da yeni ve geniş binasına taşınan fakülte, 25 bin metrekarelik alanda hizmet veriyor ve bir "ağız diş sağlığı hastanesi" olarak faaliyet göstermektedir” diye konuştu.
SON TEKNOLOJİLERLE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Diş Hekimliği Fakültesi’nde 8 ana bilim dalı bulunduğunu belirten Prof. Dr. Alper Kuştarcı, her bir bölümde en ileri teknoloji cihazları ve malzemelerin kullanıldığını vurguladı. 2023-2024 vizyonunun dijitalleşme üzerine kurulu olduğunu dile getiren Kuştarcı, bu sayede hastaların aynı gün protez tedavilerini tamamlayabildiğini söyledi. Alper Kuştarcı ayrıca, fakültede bu yıl itibarıyla "Eliner" adı verilen şeffaf plak tedavisini uygulamasının başladığını belirterek, “Hastalar artık tel yerine şeffaf plaklarla tedavi ediliyor” ifadelerine yer verdi.
AĞIZ DİŞ SAĞLIĞINDA BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI
Ağız diş sağlığının toplumda yeterince önemsenmediğini belirten Kuştarcı, diş macunu kullanım oranlarının Türkiye’de yılda kişi başına bir tüple sınırlı olduğunu, Avrupa ve Amerika'da ise bu oranın daha yüksek olduğunu aktardı. Diş fırçasının yılda dört kez değiştirilmesi gerektiğini, ancak Türkiye’de bunun sıklıkla ihmal edildiğini belirten Kuştarcı, diş sağlığının vücudun geri kalanını doğrudan etkileyen bir faktör olduğunu vurguladı.
DİŞ FIRÇALAMA VE DİŞ İPİ KULLANIMININ ÖNEMİ
Kuştarcı, dişlerin günde en az iki kez fırçalanması ve diş ipi kullanılmasının önemine değindi. Diş çürüklerinin çoğunlukla bakteri plağının birikmesi sonucu oluştuğunu, bu nedenle dişlerin düzenli temizlenmesinin gerektiğini ifade eden Kuştarcı, diş ipinin kullanımının halen toplumda yeterince yaygın olmadığını belirterek, bu alışkanlığın daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
HAMİLELİKTE AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI VE DİŞ KAYBI
Hamilelik döneminde diş kaybı yaşanmasının genellikle ağız hijyenine dikkat edilmemesinden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Kuştarcı, hamilelerin diş sağlığına özen göstermeleri gerektiğini söyledi. Kuştarcı, hormonal değişikliklerin diş etlerinde ödem ve kanama gibi sorunlara yol açabileceğini ancak ağız hijyenine dikkat edilirse bu problemlerin önlenebileceğini vurguladı.
DİŞ SIKMA VE 20'LİK DİŞLERİN DURUMU
Diş sıkmanın genellikle stres kaynaklı olduğunu söyleyen Alper Kuştarcı, tedavisinin stresin ortadan kaldırılmasında yattığını belirtti. Bu durum için şeffaf plaklar ve botoks tedavileri uygulandığını anlatan Alper Kuştarcı, botoksun çiğneme kaslarına yapılarak etkili sonuçlar alındığını aktardı. 20'lik dişlerin her zaman çekilmesi gerekmediğini, ancak bazı durumlarda sorun yaratabileceklerini ifade eden Prof. Dr. Alper Kuştarcı, dişlerin gömülü ya da kist oluşumu yapması gibi durumlarda çekilmesi gerektiğini belirtti. Kuştarcı, 20'lik dişlerin takibi gerektiği ve bazen dişlerin yer değiştirilerek kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.
DİŞ NAKLİ VE OTOTRANSPLANTASYON
Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde gerçekleştirilen ototransplantasyon tedavisi ile hastaların çekilen dişlerinin yerine kendi 20'lik dişlerinin konulabildiğini belirten Dekan Prof. Dr. Alper Kuştarcı, bu tedavi için 3D yazıcılar kullanıldığını ve çok başarılı sonuçlar alındığını söyledi. Kuştarcı, bu tür tedavilerin hastalar için büyük kolaylık sağladığını ve diş sağlığına yönelik farkındalığın artırılması gerektiğini söyledi. Fakülte olarak toplumda daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediklerini ve bunun için “Dişe Dokunur Proje” gibi projelerle okullarda ağız diş sağlığına yönelik bilgilendirme faaliyetleri yürüttüklerini belirtti.